Pilula ne utiče na testosteron, što znači da je rizik od neželjenih efekata nizak

Naučnici u Sjedinjenim Državama rade na novim nehormonskim kontraceptivnim pilulama za muškarce. Već se pokazalo da je tableta Epsilon-ST-529 bezbedna kod miševa i da je 99% efikasna u sprečavanju trudnoće.

Istraživači sa Univerziteta u Minesoti predstavili su svoju analizu na konferenciji Američkog društva hemičara. Pilula ne utiče na testosteron, što znači da je rizik od neželjenih efekata nizak.

- Dejstvo kontracepcijskih pilula na muške hormone dovodi do neželjenih efekata kao što su debljanje, depresija i povećan rizik od kardiovaskularnih bolesti. Iz tog razloga smo odlučili da zaobiđemo mogućnost delovanja hormona tokom razvoja naše pilule - rekao je dr Abdulah al-Noman, koji je deo istraživačkog tima.

Farmaceutska kompanija YourChoice Therapeutics trenutno priprema dokumentaciju i zahtev za odobrenje testiranja na ljudima, koji će biti poslat američkoj Upravi za hranu i lekove (FDA). Dr Gunda Georg je vodio testove na miševima, a sada, zajedno sa ostatkom tima, vredno radi na tome da se kontracepcijske pilule što pre puste u prodaju.

Autor: redportal.rs

#SAD

#kontracepcija

#muškarci

#naučnici

#pilule