Ovim danom počinje kampanja 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama

Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama proglašen je 25. novembar na prvom sastanku feministkinja Latinske Amerike i Kariba (Feminist Encuentro), koji je održan u Bogoti 1981. godine. Na sastanku su žene govorile o porodičnom nasilju, silovanjima i seksualnom zlostavljanju, te političkom nasilju.

Ovaj datum odabran je kao dan sećanja na sestre Mirabel (Patriju, Minervu i Mariju Terezu), koje je brutalno ubio diktator Rafael Truhiljo u Dominikanskoj Republici 1960. godine. Ujedinjene nacije su 1990. godine rezolucijom 54/134 službeno potvrdile 25. novembar kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

- Republika Srbija pristupila je postavljanju sistemskih osnova za tretiranje nasilja nad ženama. Konvencija Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici (tzv. Istanbulska konvencija) predstavlja sveobuhvatni međunarodni dokument koji detaljno reguliše prevenciju, zaštitu, procesuiranje, ali i participaciju žrtava i uvodi obavezne programe za počinioce nasilja. Narodna skupština Republike Srbije je ratifikovala ovu Konvenciju, ali je neophodno da je potvrde još dve zemlje članice Saveta Evrope kako bi stupila na snagu - navodi se na sajtu Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade RS.

IZVOR: YT / Elemental

Ovim danom počinje kampanja 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama. U pitanju je svetska kampanja koju obeležava 1.700 organizacija u preko 100 država sveta. Kampanja se završava 10. decembra - Međunarodnim danom ljudskih prava.

Kampanja 16 dana obuhvata 5 važnih međunarodnih datuma koji povezuju žene, nasilje i ljudska prava:

25. novembar: Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

1. decembar: Svetski dan borbe protiv AIDS-a

3. decembar: Međunarodni dan osoba sa invaliditetima

6. decembar: Godišnjica Montrealskog masakra

10. decembar: Međunarodni dan ljudskih prava

Foto: Printscreen/womenngo.org.rs

Povodom obeležavanja 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji po 2. put pokreće kampanju #TičeMeSe, kako bi doprineo stvaranju društva koje ne toleriše nasilje prema ženama. Ove godine kampanja je usmerena na podsticanje šire okoline da pruži podršku ženama koje trpe nasilje u porodici ili u partnerskom odnosu:

IZVOR: YT / UNDPSerbia

Foto: Printscreen YouTube/ UNDPSerbia

Foto: Printscreen YouTube/ UNDPSerbia

Takođe ovim povodom, a u saradnji sa pozorištem Pan teatar iz Beograda, večeras od 20 č. na Jutjubu biće prikazana predstava Sama je tražila grupe autora u režiji Ksenije Krnajski, u produkciji navedenog pozorišta i Dečjeg kulturnog centra Beograd.

IZVOR: YT / Gradska opština Zvezdara

Foto: unwomen.org

Autor: redportal.rs

#16 dana aktivizma

#Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

#nasilje nad ženama