Sam sebi platio ispraćaj i odlazak u vojsku

Na inicijativu meštana sela Laćarka pokrenuta je ideja o postavljanju spomenika Milenku Božiću, poginulom heroju sa Košara. Rođen 7. februara 1979. godine, ovaj mladić je dao život za odbranu otadžbine, a poginuo je u borbama na Vaskrs 11. aprila 1999. godine, kada je imao samo 20 godina 💔😥.

Juče je u Skupštini grada Sremska Mitrovica izglasan predlog o postavljanju njegovog spomenika, a on će se nalaziti u centru Laćarka, ispred zgrade mesne zajednice. Biće postavljen na dan kada je stradao 11. aprila.

- Mesna zajednica Laćarka je predala tu inicijativu Gradskoj upravi za sport i kulturu Sremska Mitrovica, tako da je zakonska procedura u toku - kaže za Telegraf.rs Vesna Skakun, predsednica Mesne zajednice Laćarak.

Vesna kaže da je predata slika Milenka Božića Zavodu za zaštitu spomenika kulture, i oni će u saradnji sa arhitektama dati idejni projekat kako će izgledati njegov spomenik.

- Najverovatnije će biti urađena bista. Sve zavisi kako je budu realizovali arhitekte i vajari - tvrdi Vesna Skakun.

Milenko je u ratu odlikovan ordenom za zasluge u oblasti odbrane i bezbednosti prvog stepena.

- Milenko Božić je bio heroj koji je dao život na Košarama, naš Laćarac koji ne sme da bude zaboravljen. On je simbol stradanja svih nevinih žrtava na Košarama - kaže Vesna Skakun i dodaje:

On je bio divan momak, pomagao je svima, radio je poljoprivredu kako bi sam sebi platio ispraćaj i odlazak u vojsku. Kada je odlazio u vojsku, 1998. godine, bio je srećan jer je ispraćaj spremljen na način kako je to želeo.

Na trafo-stanici je prošle godine oslikan i mural Milenku Božiću koji je se nalazi u blizini njegove kuće 💗.

Živeo je u školskoj ulici u popularnom naselju Drvenka. Prema rečima meštana, bio je dobar momak i pomagao je svima. Bio je strastveni fudbaler i dobio je nadimak Kunc po čuvenom nemačkom fudbaleru Štefanu Kuncu.

On je pre odlaska u rat za kratko vreme ostao bez majke i bake.

Iza sebe je ostavio oca i brata. Otac je od tuge preminuo nedugo nakon njegove pogibije 😥😥😥.

Brat Anđelko se sada bavi zemljoradnjom i čuva porodični dom u Laćarku i sećanje na svoga brata heroja.

Autor: telegraf.rs

#Heroj Košara

#Košare

#Milenko Božić