Cilj akcije da se prenese poruka o o značaju dostupnih mera prevencije kako se sprečila oboljevanja i umiranja od raka grlića materice

Na Trgu oslobođenja u Zaječaru organizovana je akcija povodom obeležavanja Evropske nedelje prevencije raka grlića materice. Akciju je organizovao Zavod za javno zdravlje "Timok" Zaječar - Odsek za promociju zdravlja koji je tom prilikom podelio građanima zdravstveno-promotivni materijal i zainteresovanim građanima podelio savete i informacije vezane za rak grlića materice.

Kako je za timocka.rs rekla dr Ivana Smiljković, lekar specijalista ZZJZ "Timok" Zaječar-Odsek za promociju zdravlja, "cilj akcije da se prenese poruka o o značaju dostupnih mera prevencije kako se sprečila oboljevanja i umiranja od raka grlića materice".

- Prevencija je od velikog značaja, jer redovnim pregledima kod ginekologa ova bolest koja je inače izlečiva može da se otkrije na vreme. U Zaječarskom upravnom okrugu tokom 2020. godine obolelo je preko 200 žena od karcinoma grlića materice, a od toga najviše je bilo u Zaječaru. Što se Borskog okruga tiče, najviše je bilo novootkrivenih obolenja u Boru, gde je kod 71 žene otkriven karcinom grlića materice. Nažalost, pregledi kod ginekologa nisu tako česti i zbog toga mi ovakve akcije i organizujemo kako bi ukazali na ovaj problem. Moja poruka ženama jeste da bez obzira na epidemiološku situaciju, zdravlje je najbitnije i da idu na redovne preglede, kako ne bi došle u situaciju da dobiju karcinom, a da ne znaju - poručila je dr Smiljković.

Za sve one koji žele da saznaju više o ovoj bolesti mogu da se jave u savetovalište koje je organizovao Zavod, a koji radi svakog radnog dana od 07.00 do 15.00 časova.

- U ZZJZ „Timok“ u Zaječaru ne mogu da se obave pregledi, ali zato savetodavni rad se obavlja svakim radnim danom. Mogu da se dobiju saveti vezani i za ostala obolenja, ne samo za karcinom grlića materice - dodala je dr Smiljković.

Autor: timocka.rs / redportal.rs

#Obeležavanje Evropske nedelje prevencije raka grlića materice

#Trg oslobođenja

#Zavod za javno zdravlje "Timok" Zaječar - Odsek za promociju zdravlja

#akcija

#zaječar