Ukoliko bi došlo do spajanja gripa i koronavirusa i sličnih komplikacija, model nastave bi se tome prilagođavao

Za učenike osnovnih i srednjih škola u centralnoj Srbiji 2. polugodište počinje 24. januara. U Vojvodini u školske klupe danas su se vratili osnovci, a prošlog ponedeljka sa nastavom su započeli srednjoškolci.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić kaže za RTS da će učenici osnovnih škola u Vojvodini neposredno pohađati nastavu na početku 2. polugodišta, dok srednjoškolci primenjuju kombinovani model – jedan dan nastava u školi, drugi onlajn.

Ružić dodaje da će se na sledećem sastanku Tima za škole odlučivati o modelu nastave za centralnu Srbiju, gde 2. polugodište počinje 24. januara.

- U sredu će se znati tačan model nastave za 2. polguodište. Epidemijska situacija se proverava i o modelu nastave odlučuje na nedeljnom nivou - podseća Ružić.

Prema njegovim rečima, nema razloga za odlaganje početka 2. polugodišta u centralnoj Srbiji budući da je do 11. januara udeo dece školskog uzrasta u ukupnom broju zaraženih bio 3%.

- Od početka pandemije uspeli smo da prilagodimo nastavu do nivoa održivosti. Ukoliko bi došlo do spajanja gripa i koronavirusa i sličnih komplikacija, model nastave bi se tome prilagođavao, ali sigurno neće biti odlaganja - objašnjava Ružić.

Navodi da je na sastanku Tima za škole istaknuto da se podigne pažnja na ličnu higijenu, provetravanje prostoija, obaveze nošenja maske tokom boravka u školi, dodajući da su deca dosad pokazala visok stepen discipline i odgovornosti.

Što se tiče fakulteta gde je toku ispitni rok, prate se preporuke resornog ministarstva.

- Obaveza svakog studenta je da polaže ispite na svom matičnom fkalutetu, a na snazi je, inače, kombinovani vid nastave - dodaje Ružić.

Autor: telegraf.rs

#Branko Ružić

#ministar prosvete

#nastava

#ŠKOLA