Sad znamo zašto ne slušaju 😂

Zbog ovih odlika, vlasnici mačaka obično tvrde da je mačke teško dresirati. Međutim, praksa pokazuje da je mačke itekako moguće izdresirati i da se željeni rezultati mogu postići usklađivanjem treninga sa ličnošću mačke i primenom odgovarajućih metoda dresure, prenosi magazin.novosti.rs.

Mačke ne priznaju hijerarhiju. U mačijem svetu stvari nisu postavljenje na isti način kao u psećem. One vas ne vide kao svog gospodara, i zbog toga imaju običaj da ne reaguju na vaše instrukcije. Mačke ljude posmatraju kao velike nespretne „mačke“, koje vremenom mogu da zavole ako sa njima razviju duboku vezu. Psi s druge strane izuzetno poštuju hijerarhiju i ljude prepoznaju kao svoje gospodare zbog čega su vrlo zahvalni prilikom dresure.

Mačke su povučene životinje. Iako su legla mačaka obično velika, mačke su u principu usamljene životinje. One vole vašu naklonost, ali ima za opstanak zapravo niste potrebni. Vole vaše društvo, ali ako od njih tražite da urade nešto što ne žele, uzalud se nadate da će se to dogoditi. Biće dana kada će vaša mačka želeti da vam sedi u krilu, ali i onih kada neće dolaziti kada je pozovete, jer će joj biti lepše u njenoj korpi.

Mačke i pažnja. Čak i ako u toku obuke, mačku nagrađujete poslasticama ona će vas kraće slušati nego pas. Za razliku od pasa, mačke imaju znatno kraći raspon pažnje i lako se zasite treninga.

Mačke i kazne. Mačke su vrlo nezavisne životinje, što znači da ne traže vaše odobrenje kao psi. One takođe ne reaguju dobro na kazne, koja za njih više predstavlja pretnju nego posledicu lošeg ponašanja. To svakako otežava njihovu dresuru, jer vrlo teško povezuju u svojoj glavu kaznu sa nepoželjnim radnjama.

Autor: Magazin Novosti/ ženski magazin

#dresiranje

#macke

#zivotinje