Policija je otkrila ukupno 31.828 prekršaja

Tokom decembra prošle godine, u saobraćajnim nesrećama poginulo je 59 osoba, 16 više nego u istom periodu 2020. godine. Od početka 2022. na putevima Srbije nastradalo je još 15 ljudi, a tokom proteklih praznika otkriven je najveći broj saobraćajnih prekršaja u poslednjih pet godina kako prenose Novosti.rs

Policija je otkrila ukupno 31.828 prekršaja, što je čak 84 odsto više u odnosu na praznični period prošle godine. Zbog vožnje pod dejstvom alkohola isključeno je 2.043 vozača, od kojih je 445 njih zadržano na trežnjenju, jer su upravljali vozilom sa više od 1,20 promila alkohola. Zadržano je i 87 vozača koji su bili pod dejstvom narkotika.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin apelovao je na učesnike u saobraćaju, posebno mlade vozače, da poštuju propise, da budu oprezni, jer ćemo samo tako izbeći tragedije:

- Nemojte da dozvolite da zbog nemarnog, nesavesnog i neprimerenog ponašanja u saobraćaju trajno uništite i svoj i tuđe živote. Decembra prošle godine nastradalo je 14 mladih, a samo u dve saobraćajne nezgode poginulo je njih sedmoro, koji su imali između 14 i 23 godine. Svi ti životi mogli su biti sačuvani samo da su poštovani saobraćajni propisi.

Prema rečima Vulina, tokom akcije kontrole saobraćaja u toku praznika, u odnosu na isti period 2020, broj vozača koju su isključeni zbog vožnje pod dejstvom alkohola je dupliran, a broj onih koji su vozili pod dejstvom narkotika povećan je čak četiri puta. 

Saobraćajna policija kaznila je i 15.574 vozača zbog prekoračenja brzine, dok je zbog nekorišćenja pojasa sankcionisano 5.367 vozača, odnosno putnika u vozilima. Najviše prekršaja otkriveno je na teritoriji PU Beograd - 3.510, zatim PU Sremske Mitrovice - 2.313, kao i PU Novi Sad - 1.786.

Autor: novosti.rs

#Saobraćaj

#Srbija

#praznici

#putevi

#saobraćajne nesreće