Najbrža kopnena životinja na svetu žrtva je suše, prekomernog lova, uništavanja staništa i nestašice hrane, a mnoge često pregaze automobili

Samo 12 azijskih geparda ostalo je u divljini u Iranu, u poređenju sa oko 50 koliko ih je tamo živelo 2017. godine, upozorio je zamenik ministra životne sredine te zemlje, nazvavši situaciju veoma kritičnom jer je reč o nestanku ugrožene vrste.

- Trenutno imamo samo devet mužjaka i tri ženke azijskog geparda u Iranu u poređenju sa stotinu koji su ovde živeli 2010. godine - rekao je Hasan Akbari.

U izjavi novinskoj agenciji Tasnim, Akbari je rekao da su već preduzeli mere za povećanje njihove zaštite i podsticanje reprodukcije, prenosi France24.

Grupe za zaštitu životne sredine kažu da je najbrža kopnena životinja na svetu, koja može da dostigne brzinu i do 120 kilometara na sat, žrtva suše, prekomernog lova, uništavanja staništa i nestašice hrane, a mnoge često pregaze automobili, posebno u centralnoj pustinji Irana, gde ove životinje obično žive.

Iransko udruženje za zaštitu geparda kaže da su jedina preostala staništa za ove prelepe divlje mačke danas rezervat za divlje životinje Miandasht i rezervat Turan u severoistočnom Iranu.

Azijski gepardi su nekada živeli na pašnjacima Indije, Pakistana, Rusije i Bliskog istoka, ali su i tamo izumrli. Samo nekoliko ih je ostalo u Iranu. Ova vrsta geparda se malo razlikuje od one koja živi u Južnoj Africi, ali su praktično nestale iz Severne Afrike i Azije.

Podvrsta Acinonik jubatus venaticus, poznatija kao azijski gepard, kritično je ugrožena, upozorila je Međunarodna unija za zaštitu prirode .Iran, jedna od poslednjih zemalja na svetu u kojoj azijski gepard živi u divljini, pokrenuo je program očuvanja koji podržavaju Ujedinjene nacije 2001. godine.

Iransku vladu kritikovali su domaći i strani stručnjaci kada je revolucionarni sud u novembru 2019. zatvorio najmanje šest stručnjaka za životnu sredinu, članove Persijske fondacije za divlje životinje, lokalne fondacije fokusirane na očuvanje biodiverziteta, posebno azijskih geparda.

Autor: redportal.rs

#Iran

#azijski gepard

#gepard

#izumiranje