U brak je stupila davne 1903. godine 😲

Žena za koju se veruje da je živela 135 godina i najstarija je zabeležena osoba u istoriji umrla je prošlog četvrtka.

Almihan Sejti iz Sinđanga u zapadnoj Kini tvrdila je da je rođena 25. juna 1886. godine, tokom carske dinastije Ćing, a Kinesko udruženje gerontologije i gerijatrije zvanično je proglasilo najstarijom živom osobom nacije 2013. godine.

Almihan je preminula mirno 16. decembra dok je bila okružena porodicom. Udala se 1903. godine, a sa svojim mužem, koji je preminuo 1976. godine, usvojila je dečaka i devojčicu. Do kraja svog dugog života videla je kako na svet dolazi 6 generacija njenih potomaka. Iza nje je ostalo mnogo dece, uključujući 43 unuka i praunučadi.

Njen unuk i primarni staratelj Kurban Nuer rekao je da se dobro osećala pre nego što je umrla. Prema njegovim rečima, jahala je svaki dan u 10 ujutru i imala je dane ispunjene muzikom.

- Kada bi čula muziku sa radija pre spavanja, njena stopala bi se kretala u skladu sa ritmom - rekao je Kurban.

Prema ličnoj karti Almihane Sejti, ona je zaista rođena 1886. godine, ali nezavisni istražitelji nisu mogli da verifikuju njen datum rođenja.

Sejti je bila Ujgurkinja iz Komušerika u okrugu Šule u prefekturi Kašgar, a neki su bili skeptični u pogledu njene dugovečnosti zbog loše prakse vođenja evidencije u to vreme.

Neki stručnjaci su selo Komušerik nazvali gradom dugovečnosti, pošto se zajednica može pohvaliti desetinama ljudi starijih od 90 godina. Ovo je barem delimično pravdano nedavnim poboljšanjem zdravstvenih usluga.

Istraživači iz Ginisove knjige rekorda nisu bili u mogućnosti da neupitno verifikuju Sejtinu starost, ali, ako je tačno, ona bi zaista bila najstarija osoba na svetu ikada.

Trenutno Žan Kalmen, koja je preminula 1997. godine u 122. godini, zvanično nosi titulu najstarije osobe ikada, iako je njen legitimitet takođe doveden u pitanje. Moguće je, prema nekim istražiteljima, da je trenutna svetska rekorderka koristila ličnu kartu svoje majke, dodajući tako 23 godine na svoj broj godina.

Nakon Almihanine smrti Kane Tanaka, Japanka rođena u januaru 1903, ostaje najstarija živa osoba. Ona je navodno 2 puta u toku svog života uspela da se izbori sa kancerom.

Autor: redportal.rs

#najstarija

#preminula najstarija

#umrla najstarija