Stručnjaci upozoravaju da ne pokušavate ovaj podvig, jer gledanje direktno u sunce golim okom može biti veoma bolno

Indijski penzioner je nedavno postavio bizaran novi nacionalni rekord nakon što je navodno proveo ceo sat gledajući direktno u sunce bez naočara za sunce i ne trepnuvši ni jednom.

Utar Pradeš (70) identifikovan je kao gospodin MS Verma. Za ovaj podvig je trenirao 25 godina, nakon što ga je inspirisao indijski guru. Njegov pokušaj da obori prethodni rekord gledanja u sunce bez treptanja nadgledao je predstavnik indijske knjige rekorda, kao i grupa političara i lekara. Nakon sat vremena gledanja direktno u sunce bez naočara za sunce i bez treptanja, vid gospodina Verme je smatran normalnim, kao i njegovo opšte zdravlje očiju.

Gospodin Verma je uspeo da obori prethodni rekord, koji je pre nekoliko godina postavio drugi Indijac koji je 10 minuta uspeo da bulji u sunce bez naočara za sunce i ne trepćući. On je rekao novinarima da je spreman da njegov podvig bude priznat i u Ginisovu knjigu rekorda.

Iako je penzioner posle uspešnog pokušaja izgledao dobro, osmehujući se i slikajući se sa pozvanim zvaničnicima, stručnjaci upozoravaju da ne pokušavate ovaj podvig, jer gledanje direktno u sunce golim okom, čak i na kratko, može biti veoma bolno i dovodi ljude u opasnost pretrpljenih nepovratnih oštećenja mrežnjače.

Ipak, postoje neki koji se zaklinju u zdravstvene prednosti "gledanja u sunce“, prakse gledanja u sunce bez ikakve zaštite za oči, a neki gurui idu čak dotle da to nazivaju oblikom besplatne medicine.

Video: Facebook.com/KameraOne

Autor: redportal.rs

#gledanje

#sunce

#treptanje