Serija se emituje na RTS i Superstar TV

Serija Crna svadba koja se emituje na RTS i Superstar TV, zainteresovala je javnost za vlaške običaje koji su u njoj predstavljeni.

Ekipa RTS-a je davne 1967. godine posetila vlaška sela na istoku Srbije, upravo zbog čudnih praiskonskih običaja koji su zastupljeni kod njih.

U selu Srbovo su zatekli širom otvorene prozore na jednog kući, a u dvorištu muziku. U dvorištu ove kuće zapravo se odvijala sahrana. 

Foto: Printscreen YouTube/Miodrag Bačilović

Ovoga dana sa pokojnikom je simbolički bio sahranjivan i njegov sin koji je pre čak 23 godine poginuo na Sremskom frontu. Na vencu sina bila je postavljena njegova slika sa ženom, koja je, u vreme kada je novinarska ekipa zabeležila ovaj snimak, i dalje bila živa i koja se odavno preudala. Žena sa slike bila je prisutna i među narikačama u dvorištu, a da sve bude još bizarnije, njen tadašnji suprug bio je među onima koji su nosili kovčeg njenog bivšeg svekra. 

Smrt pokojnika zapravo predstavlja priliku da se po njemu pošalju zagrobni darovi njegovom sinu. Pogledajte kako je ovaj čudan običaj izgledao:

IZVOR: YT / Miodrag Bačilović

Autor: redportal.rs

#RTS

#crna svadba

#snimak

#vlaški običaji