Bio je novinar, pisac, predsednik Kluba novinara Pomoravlja i član UNS-a

Višedecenijski novinar Tanjuga Dušan Aničić sahranjen je danas u Jagodini u prisustvu porodice. Aničić je preminuo juče u 75. godini. Bio je novinar, pisac, predsednik Kluba novinara Pomoravlja i član UNS-a.

Rođen je 10. oktobra 1947. godine u Velikoj Sočanici kod Dervente u BiH. Diplomirao je novinarstvo na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Zagrebu.

Aničić je za Tanjug radio najpre kao dopisnik iz Hrvatske, a pisao je i za zagrebački Vjesnik, Večernji list, Pakrački vjesnik, Jednotu, Danas i Nacional, piše Telegraf. Tokom ratnih sukoba preselio se u Jagodinu, odakle je nastavio da radi za Tanjug, a poslednji tematski tekst napisao je 5. oktobra o Muzeju voštanih figura u Jagodini.

Aničić nije običan novinar, on je bio pesnik u duši i hroničar jagodinskih dešavanja. Objavio je i tekstove o posetama političko privrednih delegacija Srbije Beču, Parizu, Moskvi, Rimu, Minhenu, Sankt Peterburgu, Milanu, Veroni, Bariju, Solunu...Dobitnik je nagrade Tanjuga "za najbolji tekst - seriju tekstova" 1999. godine i nagrade za novinarstvo "Kristalna prizma" Kulturno prosvetne zajednice Jagodina, za 2004.

Ove godine uručena mu je nagrada Kluba novinara Pomoravlja za doprinos razvoju novinarstva i dostojanstva novinarske profesije.

Objavio je 3 knjige poezije "Potraživanja'' 1972. godine, a nakon 42 godine i "Pod mekom zavesom kiše''. Ove godine objavio je "Mačkovo oko". Veliki odjek u javnosti imala je njegova knjiga "Kako ubiti narod" objavljena 2017. godine u izdanju "BeoSinga".

Autor: Telegraf

#novinar

#sahrana

#tanjug