Pri rođenju Andrej je imao sepsu i krvarenje u mozgu trećeg stepena, a Sara je dobila proširenje moždanih komora. 😥😥😥

Cerebralna palariza više nije bauk niti fenomen, dešava se nažalost veoma često. Sada smo u prilici da pomognemo dvoje mališana Saru i Andreja i tako im ulepšamo detinjstvo.

Andrej i Sara Dedović su rođeni 24.12.2014. u 31. nedelji trudnoće. Odmah su prebačeni na odeljenje intezivne nege Dečije bolnice u Novom Sadu gde su na veštačkom kiseoniku bili 13 dana.

Nakon toga, još mesec dana su boravili na odeljenju neonatologije u istoj bolnici. U tom periodu je Andrej imao sepsu, krvarenje u mozgu trećeg stepena uz proširenje moždanih komora i infekciju mokraćnih kanala. Sara je dobila proširenje moždanih komora.

Oba deteta imaju dijagnozu cerebralne paralize (kvadripareza), samostalno se rotiraju, ne zauzimaju četvoronožni stav, ne sede bez potpore, ne hodaju. Usled oštećenja mozga, blizanci imaju loš EEG, što kod Andreja prouzrokuje periodične epi napade.

Već 3 meseca nakon rođenja su im uključeni fizikalni tretmani, a nakon godinu dana su krenuli sa intenzivnim terapijama u Vukovom Centru u Novom Sadu. Andreju je rađena operacija u Istanbulu sa ciljem smanjenja hipertonusa u donjim ekstremitetima.

Od tada oba deteta provode po dva sata dnevno u Vukovom Centru, jednom nedeljno imaju zasebne tretmane, a dva puta nedeljno idu na jahanje. Uz vrtić i školu, tu su i nabrojane terapije, koje Andrej i Sara već sa navikom obavljaju u pratnji ličnog pratioca.

Foto: Pokreni život

Za Sarin i Andrejev prvi korak!

Uplatom na dinarski račun:

165-7010855807-48, Addiko banka

160-6000000838286-13, Banka Intesa

Uplatom na devizni račun:

IBAN RS351657010855831-73

Uplatom preko pejpal platforme:

paypal.me/pokrenizivotsrb

Slanjem poruke na broj 3800 (Bilo koja mreža, cena poruke 200.00 RSD)

Više informacija možete videti ovde:

https://www.pokrenizivot.com/doniraj/pomozimo-andreju-i-sari-dedovic/

https://www.instagram.com/p/CVe4FhWMkze/ 

Autor: Redportal.rs

#Pomoć

#deca

#zdravlje