Ženka je 10 puta bacila mulj na mužjaka iz obližnje jazbine koji je pokušavao da se pari sa njom 🤷‍♂️

Godine 2015. Piter Godfrej Smit, sa Univerziteta u Sidneju, i njegove kolege snimili su nekoliko uobičajenih sidnejskih hobotnica (Octopus tetricus) u interakciji. Njihova kuća je u blizini zaliva Jervis, poznat i kao Oktopolis.

To je jedno od retkih mesta gde hobotnice mogu da prave jazbine, pa se na malom prostoru nalazi neobično veliki broj hobotnica. Kamere su snimile tuče, parenja i neobično ponašanje koje tim naziva bacanjem, piše Nova.rs, a prenosi 021.rs.

Hobotnice drže mulj, alge ili školjke ispod svojih tela u pipcima, zatim uglave svoje sifone i ispucaju mlaz vode u projektile, lansirajući predmete iz pipaka do nekoliko dužina tela u dalj.

Poznato je da se ovo koristilo za odbacivanje ostataka obroka ili za iskopavanje jazbina, ali su video zapisi otkrili i mnoge slučajeve kada su hobotnice pogodile druge hobotnice bačenim predmetima.

Foto: Pixabay.com

Kada je Godfrej opisao ovo ponašanje u svom govoru 2015, nije bio siguran da li su namerno ciljale ostale hobotnice ili su ih slučajno pogodile.

S godinama, dobijali su više snimaka koji su potvrđivali Godfrejevu teoriju da se gađaju namerno. Na primer, 2016. jedna ženka je 10 puta bacila mulj na mužjaka iz obližnje jazbine koji je pokušavao da se pari sa njom. Pogodila ga je u pet navrata. Ovaj niz je uverio Godfreja da je u pitanju namerno gađanje.

Iako se čini da se bacanje koristi kao oblik napada, tim nije video nijednu pogođenu hobotnicu koja bi odgovorila napadom ili bacanjem mulja.

Štaviše, neka bacanja koja se dešavaju nakon intenzivnih društvenih interakcija nisu usmerena na drugu hobotnicu, već u prazan prostor, sugerišući da životinje možda izbacuju svoju frustraciju.

Autor: 021.rs / redportal.rs

#hobotnice

#jazbina

#mulj

#Ženke