Podaci iz specijalnog tužilaštva Crne Gore

U optužnici Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore grupa koja je navodno planirala likvidaciju Veljka Belivuka i Marka Miljkovića krajem januara u Tivtu nazvana je škaljarsko-barsko-zemunskim klanom.

U spisima tog tužilaštva navodi se da još nisu utvrdili identitet jednog od organizatora koji je sa Jankom Vukadinovićem (31) okupio ekipu i tražio glave Belivuka i Miljkovića i navodnog šefa kavačkog klana Slobodana Kašćelana.

Zaštićeni svedok, čije kodno ime je Kamenko Kučki, tužiocima je ispričao sve detalje kriminalnog plana, a deo podataka dobili su i od zaštićenog svedoka Hasana Turkovića.

Njihove izjave potkrepljene su porukama koje su pripadnici kriminalne organizacije međusobno razmenjivali preko kriptovane aplikacije, proizilazi iz optužnice koju potpisuje glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić.

U jednoj od poruka prema navodima optužnice Vukadinović saopštava zaštićenom svedoku Kamenku:

- Nisam nikoga ostavio, pa neću ni tebe brate, jer si pravi brat! Čitav škaljarko-barsko-zemunski stoji iza tebe brate, samo polako, ako ne može da se odradi nalevo krug i idemo dalje, nećemo da letimo. Bitnija mi je tvoja sloboda no sve napravice, sve pare, gde je ljudi, brate, i drugova - navedeno je u optužnici.

Optužnica je 7. jula podneta protiv Vukadinovića, zatim Mila Jovanovića (34), Radovana Stanišića (35), Almire Mujahodžić (21), Momčića Milića (40) i Dušana Ivanovića (41).

SDT ih tereti za pokušaj ubistva Belivuka, Miljkovića i Kašćelana.

Sve tri likvidacije hapšenjem osumnjičeniih sprečili su inspektori doskorašnjeg Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala.

Mujahodžić, zaštićeni i svedok saradnik deo su grupe koje je Vukadinović direktno vrbovao da odrade prljave poslove, a sa ostalima se nije poznavao, piše u optužnici.

U tom aktu citirane su izjave zaštićenog i svedoka saradnika.

Navodi se da je Jovanović od nepoznatog organizatora te krimi-grupe dobio naređenje da za njegov račun ubija i prikriva tragove ubistva i pali automobile koje su koristili.

- Stanišić je prihvatio zaduženje da preuzima i čuva oružje namenjeno za ubistva, predaje ga izvršiocima, iznajmljuje "štek" stanove za izvršioce ubistava, donosi im hranu i čuva automobile za izvršenje krivičnih dela - piše u optužnici.

Specijalni tužilac objašnjava da se Vukadinović i Stanišić ne poznaju, ali da je tridesetpetogodišnjak uprkos tome sinhronizovano delovao po naredbama drugog šefa te krimi grupe.

Zaduženje da izvršava ubistva navodno je prihvatio i zaštićeni svedok.

Pred specijalnim tužiocima ispričao je da je Stanišić nabavio oružje za likvidaciju dvojice Beograđana, a da su ga Jovanović i on isprobavali 21. januara u Tivtu. Tog dana, tvrdi zaštićeni svedok, dobili su upute od Vukadinovića da Velju Nevolju i Miljkovića ubiju sutradan dok budu u redu za čekiranje na tivatskom aerodromu.

Stanišić, međutim, tvrdi da nije član nikakve kriminalne organizacije i da nije ni video pištolje za koje je optužen da je nabavio i da nikoga nigde nije vodio da puca. Pred specijalnim tužiocima ispričao je da je dva meseca pre hapšenja kod njega u Tivat došao Vladan Mijušković sa Milem Jovanovićem zbog kupovine automobila i da su se zadržali nekoliko dana zbog sređivanja dokumentacije.

Rekao je i da je desetak dana pre hapšenja kod njega došao Jovanović i pitao ga da li negde ima da iznajmi stan na mesec dana, kako bi došao sa devojkom, nakon čega je pitao komšije da mu izdaju stan, što su i učinili.

On, međutim, nije želeo da otkrije šifru za svoj kriptovani telefon, niti da im kaže koga ima upisano u toj aplikaciji. Tužiocima je detaljno objasnio kako je "upao" u klan, kako su tekli dogovori za likvidaciju "neprijatelja", odnosno Kašćelana, ali i kako je plan promenjen i da su kao prioritetna mete označeni Belivuk i Miljković.

Detaljno je opisao uloge svih optuženih navodeći da je uspeo da fotografiše Mujahodžić kad su ga kod nje poslali za kriptovani telefon namenjen optuženom Miliću.

Rekao je i da mu se Stanišić predstavio kao Dibala, a da je kad su ga dovezli do Tivta saznao da za likvidaciju Belivuka i Miljkovića treba da dobiju između 500.000 i 700.000 evra.

Autor: pink.rs

#700.000 evra

#nudili

#veljka belivuka

#za glavu

#Škaljarci