Belivuk i Miljković koristili su terminologiju specifičnu za profesionalce i da su vodili računa o svakom detalju.

- Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću pomagao je neko veoma stručan, znali su kako da se ponašaju i planiraju složene operacije i u to smo se uverili na snimku u kom su se dogovarali o likvidaciji Lazara Vukićevića- kaže Boža Spasić, bivši operativac Državne bezbednosti.

Na audio-snimku koji je nedavno objavljen, javnost je imala priliku da čuje kako su se vođe kriminalne organizacije Veljka Belivuka dogovarale o ubistvu Lazara Vukićevića. Na snimku se čuje kako Belivuk, poznat i kao Velja Nevolja, i Miljković sa saradnicima do detalja razrađuju plan kako da namame Vukićevića u vikendicu u Ritopeku u kojoj je potom zverski mučen i ubijen.

- Veljko Belivuk i Marko Miljković komunicirali su međusobno putem specijalnih telefona koristeći službene izraze, a na osnovu njihovog razgovora može se zaključiti da ih je obučavao i navodio profesionalac iz MUP ili tajnih službi - rekao je Božidar Spasić, bivši operativac Državne bezbednosti, o načinu rada uhapšenih vođa zloglasnog klana koji se sumnjiči za brojne otmice, mučenja ljudi, brutalna ubistva, sečenje tela žrtava na delove koji su završavali u mašini za mlevenje mesa.

Spasić objašnjava da ovi razgovori pokazuju da su Belivuk i Miljković koristili terminologiju specifičnu za profesionalce i da su vodili računa o svakom detalju.

- Očigledno je da je Belivuka i Miljkovića neko veoma stručan obučavao kako da se ponašaju i da komuniciraju prilikom veoma složene operacije.Slušajući ovaj snimak, kao da sam slušao komunikaciju neke policijske patrole. Čak se u pauzama komunikacije čuo neki klik, očigledno je da su bili opremljeni posebnim uređajima za komunikaciju - tvrdi on i dodaje:

Sve je do detalja razrađeno, a u cilju dovođenja u tu vikendicu žrtava koje nisu ni slutile šta ih čeka. Oni, recimo, pominju izraz kontrapratnja, koji se koristi u policiji i tajnim službama. Ovde se govori o tzv. duploj kontrapratnji, a to znači da idu vozila iza i ispred automobila, u kojoj članovi klana obavljaju neki zadatak. Inače, ovaj metod retko koristi čak i BIA! U tom slučaju ne može niko ni da priđe 'štićenom' vozilu jer je pokriven, odnosno blokiran sa svih strana, i to baš nije lako da se izvede. Potrebne su ozbiljna logistika i priprema.

Foto: TV Pink Printscreen

Bivši operativac dodaje da je dokaz za ovo i način na koji komuniciraju.

- Posebno je zanimljiva njihova komunikacija. Izgovaraju kratke i jasne rečenice. Takođe su i tačno precizirane satnice, to jest vreme, ali i tačno mesto, adrese i navigacija kad treba i gde da se ide po žrtvu i kojim kolima. Sve je do tančina bilo razrađeno i organizovano, s rezervnim planovima. Imali su i šifrovana imena kojima su nazivali jedan drugog - zaključio je on.

Tako je Veljku Belivuku bio nadenut nadimak "Vepar", što se jasno čuje u dogovoru kriminalaca koji su namamili Lazara Vukićevića u zloglasnu vikendicu u Ritopeku, kada kažu: "Pokaži mu sliku gde je Vepar vezan i reci mu da dođe".

Mile Crnogorac iz Kraljeva, jedan od vođa "škaljarskog klana", nosio je šifrovano ime "Kapetan". Što se tiče inspektora SBPOK Božidara Stolića, koji je osumnjičen za veze s "kavačkim klanom" i prenos operativnih informacija, a koji je uhapšen i zadržan u pritvoru do 30 dana, dobio je nadimak "Regan".

Sam Lazar Vukićević, navijač Crvene zvezde, nestao je prošle godine sredinom oktobra. Poslednji put je lociran na Banovom brdu, a od kada mu se gubi svaki trag.

U kući u Ritopeku pronađeni su tragovi njegove krvi, a on je imao nadimak "Soprano". Prema operativnim podacima, sumnja se da su Vukićeviću pre likvidacije odsekli jezik.

Poslušajte razgovor u kojem je snimljena konverzacija Belivukove grupe:

IZVOR: YT / Pink.rs

pročitajte još

Ubijena dvojica vojnika

Autor: pink.rs

#audio-snimak

#belivuk

#marko miljković