Trenutno nema poznatog leka za njegovo stanje

Indijac (42) boluje od bolesti zbog koje spava 300 dana u godini.

Purkharam je stanovnika sela Bhadva u Radžastanu, koji navodno pati od hipersomnije HPA axis, retkog stanja zbog kojeg spava duži vremenski period koji može trajati i do 25 dana. Pre 23 godine, kada je Purkharamu prvi put dijagnostikovana retka bolest, spavao je po 15 sati, ali su se simptomi postepeno pogoršavali i do 2015. njegova porodica počela je da računa njegov raspored spavanja u danima umesto u satima. Vlasnik male radnje spavao bi više od 7 ili 8 dana odjednom, ali stanje se neprestano pogoršavalo i sada spava do 25 dana. Od 365 dana, potroši oko 300 spavanja.

Purkharam vodi lokalnu radnju u selu, ali zbog svog stanja sada može da radi samo 5 dana mesečno. Ponekad zaspi dok je na poslu, a kad se to jednom dogodi, ne može se probuditi. Sve što njegova porodica može je da ga odveze kući i nahrani, pa čak i okupa dok spava.

Purkharamova supruga, Lichmi Devi, rekla je za Republic World da se probudio u nedelju nakon 12 dana spavanja i prvo što je uradio je otvaranje radnje. Na nesreću, niko ne zna koliko dugo će biti u mogućnosti da se operiše pre nego što ponovo podlegne svojoj hipersomniji.

Trenutno nema poznatog leka za Purkharamovo stanje, a tretman koji je pokušao tokom godina imao je nuspojave, poput jakih glavobolja i umora, ali njegova porodica je sigurna da će se oporaviti i vratiti se normalnom životu.

IZVOR: YT / TV9 Bharatvarsh

Autor: redportal.rs

#Indija

#hipersomnija HPA axis

#spavanje