Naučnici nisu uspeli da utvrde o kojoj ribi je reč

U laboratorijskim testovima koje je naručio Njujork tajms, naučnici nisu uspeli da pronađu tragove DNK tune u više sendviča s tunjevinom poznatog lanca brze hrane Sabvej.

Novinar Njujork tajmsa je kupio sendvič sa tunjevinom na tri različita prodajna mesta lanca brze hrane Sabvej u Los Anđelesu, a zatim ih odnеo u specijalizovanu laboratoriju za ispitivanje ribe. Istraživači iz donesenog uzorka nisu uspeli da utvrde o kojoj ribi je riječ.

- Mogu se izvesti dva zaključka. Prvi, da je riba toliko prerađena da šta god da smo uzorkovali, ne bismo mogli da identifikujemo. Drugi je da smo dobili rezultat, i da u tim sendvičima jednostavno nema tunjevine - rekao je portparol laboratorije koja je vršila analizu.

IZVOR: TW/@ajplus

U februaru, kada je Insajd edišn sproveo sličan test sa uzorcima iz Njujorka, laboratorija za Primenjenu tehnologiju hrane sa sedištem na Floridi je uspela da potvrdi prisustvo tunjevine u sendvičima. Dva potrošača iz Kalifornije su u januaru podneli tužbu protiv lanca brze hrane Sabvej tvrdeći da su njihovi sendviči napravljeni od svega, osim od tune. Oni tvrde da su kontroverzni sendviči napravljeni od mešavine raznih sastojaka koji imitiraju tunjevinu.

Iz kompanije Sabvej, koja ima više od 22.000 prodajnih objekata širom Sjedinjenih Država, uzvratili su tužbom i odlučno se usprotivili napadima na integritet njihove nabavne službe, nazivajući tužbu neosnovanom. Početkom godine Sabvej je na svojoj veb-staranici reklamirao svoju 100% divlju ulovljenu tunu i ponudio 15% popusta onima koji kupe veće sendviče od tunjevine pod promotivnim kodom ITSREAL.

Početkom meseca, kupci iz Kalifornije koji su tužili Sabvej, odustali su od nekih svojih zapaljivih tvrdnji, ali i dalje su ostali pri tome da je "označavanje, marketiranje i oglašavanje" proizvoda od tunjevine u Sabveju "lažno i obmanjujuće".

Ovaj slučaj je privukao pažnju javnosti i izazvao zabrinutost potrušača, ali i odgovor konkurencije. Drugi proizvođači senviča su naveli da je tuna relativno jeftina namirnica i da Sabvej nema mnogo interesa da je menja jeftinijim sirovinama. Stručnjaci za morske plodove pretpostavljaju da Sabvej možda i nije kriv ako njihova tuna u stvari nije tuna.

- Mislim da senviči nisu namerno pogrešno označeni - rekao je za Tajms, Dejv Rudi, predsednik kompanije Catalina Offshore Products.

Oni kupuju konzervu tune od dobavljača na kojoj piše tuna. Ako je ovde u pitanju prevara, onda je ta prevara napravljena u fabrici konzervi

Autor: redportal.rs

#sendvič

#subvej

#tuna