Stručnjaci otkrivaju kako da se odbranite od "šumskih razbojnika"

Nakon niza incidenata u kojima su medvedi ljudima krali ruksake i hranu, planinari i kamperi upozoreni se da preduzmu mere predostrožnosti prilikom posete nacionalnom parku u Severnoj Karolini.

Američka šumarska služba saopštila je u petak da je primila izveštaje o povećanom prisustvu medveda na 4 staze unutar Nacionalnog parka Nantahala.

Crni medvedi tragaju za hranom koju posetioci ovih staza donose sa sobom u ovo doba godine.

- Susreti uključuju medvede koji kradu hranu i ruksake. Medvedi će često boraviti u području incidenta više sati, možda i dana, u zavisnosti od dostupnosti izvora hrane. U ovo doba godine crni medvedi koriste priliku da ugrabe hranu koju kamperi i korisnici staza nose na svoja putovanja - napisao je na Fejsbuku ogranak Šumarske službe Severne Karoline.

Poslednja upozorenja usledila su nekoliko dana nakon što je agresivna aktivnost medveda dovela do toga da je agencija zatvorila područje Apalačke staze u Tenesiju za kampovanje, dok je planinarenje i dalje dozvoljeno na ovom području.

Posetioci ne bi smeli hranu ostavljati bez nadzora i trebalo bi da je čuvaju u kontejnerima otpornim na medvede, savetovala je Šumarska služba.

Šumarska služba preporučuje 5 saveta za sprečavanje naleta medveda:

1. Ne čuvajte hranu u šatorima.

2. Pravilno čuvajte hranu i mirisne proizvode poput paste za zube koristeći posudu otpornu na medvede.3. Očistite hranu ili smeće oko područja vašeg kampa.

4. Ne ostavljajte hranu bez nadzora.

5. Držite svog psa na uzici u mestima gde je prijavljeno prisustvo medveda.

Iako u divljini Severne Karoline nisu zabeležene povrede, agencija je rekla da bi ljudi trebalo da pokušaju da uzvrate bilo kojim raspoloživim predmetom ako ih napadne crni medved.

- Ponašajte se agresivno i zastrašujte medveda vičući i mašući rukama. Igra mrtvih nije prikladno rešenje - savetuje Šumarska služba.

Autor: redportal.rs

#krađa medveda

#medvedi kradu

#medvedi otimaju

#medvedi prtljag