Nestorović otkrio detalje kako je njegova baba spasila porodicu nakon Drugog svetskog rata

Poznati doktor Branimir Nestorović je u emisiji Govornica RTV Marš Valjevo pričao o svom poreklu, kako su se upoznali njegovi roditelji i kako ih je baba, koja je bila alfa i omega porodice tada, spasila nakon Drugog svetskog rata.

Pošto mu u biografiji piše da je rođen u Beogradu, Nestorović je rekao "Ja sam rođen u porodilištu a ne u Beogradu, ja sam Obrenovčanin". 😄

Naime, njegova majka je imala srčanu manu te je porođaj bio rizičan te je morala da pređe u Višegradsku. Kasnije je i porodilište u Obrenovcu i ukinuto što Nestorović objašnjava kao veliku grešku jer nije isto da jedan ginekolog pazi o 2 trudnice i o 32.

Nestorović je dalje opisivao poreklo njegove porodice.

- Moja baba, koja je bila spiritus movens naše porodice, došla je iz Like sa zavežljajem na leđima. Bila je neverovatno sposobna žena uspela je da za 30 godina napravi imperiju. Dan danas to se zove Lekino sokače u Obrenovcu gde su oni imali vlačaru, prodavnicu, krojačku radionicu, 40 šegrta, kuće i bili jako bogata porodica - opisao je Nestorović.

- Baba je živela jako skromno do kraja života iako je bila vrlo bogata - dodao je.

Ipak, nakon Drugog svetskog rata sudbina njegove porodice je otišla u potpuno drugom smeru.

- Posle Drugog svetskog rata kao takozvanim kulacima sve im je oduzeto. Bili su na ozbiljnom nišanu za istrebljenje, moj taj ujak pokojni je već tad viđen za Sremski front - objasnio je Nestorović.

- Tako je moja baba koja je bila jedna izuzetno sposobna žena i visprena, tako namestila da je moja majka upoznala mog oca. On je bio šef komunista sreza valjevskog, u to vreme Obrenovac je pripadao Valjevu - rekao je Nestorović.

Njegov otac je bio veliki partijac predratni i došao je iz Nemačkog zarobljeništva. Kada se on zaljubio u majku ta opasnost od istrebljenja je prestala, čak su i zasedali u partiji kako bi odlučili da li on uopšte sme da se oženi njom.

Nakon ženidbe je morao i da abdicira, nije više smeo da bude visoki funkcioner.

Baba je ovim potezom spasila čitavu porodicu.

Ipak, kako priča Nestorović nakon Drugog svetskog rata su živeli vrlo siromašno, ali kako je naglasio, imali su da jedu i da se obuku i živeli su manje više siromašno kao i svi tada jer u to vreme "niko nije imao Bog zna šta".

Nastavili su da žive u kući koja im je bila "za rezervnu varijantu" koju su im tada jedva vratili u to vreme nakon što je cela imovina nacionalizovana.

IZVOR: YT / RTV Marš HD Valjevo

Autor: redportal.rs

#Branimir Nestorović

#Nestorović