Sv. Jakov, doktor filozofije i prava, predvideo je bombardovanje Beograda 😱

Sv. Jakov Tumanski nije bio samo monah, podvižnik već i veoma obrazovan čovek, doktor prava i filozofije, diplomata. Rođen je kao Radoje Arsović 1894. g. na Ravnoj Gori, ivanjičkom selu. Školovao se u Srbiji, a kasnije doktorirao na Sorboni. Tamo je kao učen čovek radio i kao diplomata u Ambasadi Kraljevine.

Izvori kažu da je bio izrazito otmen čovek, koji je svaki dan menjao odela. Međutim, kada je odlučio da svoj život posveti Bogu, odelo koje mu je sestra Ivanka bila poklonila ponudio je prvom prosjaku na koga je naišao. Prosjak ga je odbio jer je mislio da je to odelo bilo ukradeno. 😌

Veliki uticaj na njegov podvižnički put imao je vladika Nikolaj, pa je Sv. Jakov uz vladiku i započeo svoje podvizavanje u manastiru Žiča. Na svoju doktorsku titulu potpuno je zaboravio. Živeo je vrlo skromno i ćutljivo, išao u pohabanoj odeći i čistio đubrivo iz štale pored manastira. Kako je često izgledao kao zapušteni prosjak, deca su ga neretko ismevala. Anegdote u vezi sa njegovim podvižničkim životom prepričavale su se van Žiče i Kraljeva.

Sv. Justin Popović u Istoriji monaha u Egiptu zapisao je da je Sv. Jakov predvideo nemačko bombardovanje Beograda i naša stradanja u tom ratu, a da je pred rat vodeći volove upregnute u jarmu po Kraljevu upozoravao narod da ga čeka teška patnja i ropstvo. 😥

Nove vlasti, zbog neslaganja sa konzervativnim stavovima SPC, uhapsile su ga 1941. g. i podvrgnuli torturi. Iako je tada izašao iz zatvora, 1946. g. pripadnici UDBE na putu između Požarevca i Rabrova pretukli su ga nanevši mu teške telesne povrede. Razlog je bio 8.000 primeraka Oče naš, koje je izdelio na železničkoj stanici u Požarevcu. Od posledica ovih batina Sv. Jakov je nakon 6 dana i preminuo.

Prema ličnoj želji, sahranjen je u manastiru Tumane. Za sveca je kanonizovan na Svetom arhijerejskom saboru 2017. g.

Na radost vernika SPC njegova originalna fotografija pronađena ja u zaostavštini mati Serafime iz Zgodačice i postavljena na sajtu manastira Tumane.

Autor: redportal.rs

#Kraljevo

#Ravna Gora

#Sveti Jakov Tumanski

#Sveti Justin

#manastir tumane

#žiča