Ovo nije prvi put da se ovako nešto dešava u ovoj školi

Nakon što je prošle sedmice osvanula vest da je jedna srednja muzička škola na upisu dala devojčici Marini prijemni za zdravorazvojnu decu iako ona ima Daunov sindrom, zabeležen je još jedan ovakav slučaj. Naime, ovaj put se oglasila majka dečaka Kristijana kojeg je slična situacija zadesila.

Njegova majka je objavila na svom Fejsbuk profilu kakvu nepravdu je doživeo Kristijan u srednjoj muzičkoj školi Stevan Mokranjac u Požarevcu:

- Dragi prijatelji,

- Naš Kića je doživeo veliku nepravdu što se tiče prijemnog ispita koji nije položio za upis u srednju muzičku školu Stevan Mokranjac u Požarevcu. On je ocenjivan kao i sva zdravorazvojna deca i ako je on pohađao program prilagođen u obe osnovne škole po IOP-2 programu. Bio je jako uspešan za njegove intelektulane sposobnosti i ostvario je po njihovim kriterijumima kojima ocenjuju zdravorazvojnu decu iz harmonike 100 poena, a iz solfeđa 47 poena od 200 ukupno poena minimalnih da bi položio prijemni ispit. Do sad se deca koja imaju smanjen intelekt i sposobnost za pohađanje normalnog programa za zdravorazvojnu decu upisivana preko broja, što ove godine očigledno nije slučaj i što je totalna diskriminacija prema svima koji nemaju intelektualne i psihološke sposobnosti, a imaju talenat.

Foto: Facebook.com/Maja Maki Ema

- Kića je imao jako teško detinjstvo od početka svog postojanja bio je podrvgnut jako teškim operacijama stomaka, doživljavao je više kliničkih smrti i jedva ostao živ. Zbog svih tih operacija je njemu stajao mozak i poremetilo sposobnost pamćenja i razumevanja. On je do sad bio jako uspešan u školovanju po programu IOP-2 u osnovnoj školi Desanka Maksimović i osnovnoj muzičkoj školi Stevan Mokranjac. Napomenuto mu je da i kad bi se upisao morao bi da ide po normalnom programu i sve bi palo u vodu, svaki njegov napor da savlada teške kompozicije na harmonici i svako znanje stečeno za ovih 7 godina uspešnog školovanja.

- Molim Vas podelite svi da se ispravi ova nepravda i da Kića upiše školu koju voli i da nastavi po IOP-2 programu koji je njemu prilagođen.

Foto: Facebook.com/Maja Maki Ema

Nadamo se da će Kristijan uspeti da upiše ono što želi i razvije svoj talenat još više. 💪❤

Autor: redportal.rs

#Kristijan

#prijemni

#smetnje u razvoju

#srednja muzička škola

#zdravorazvojna deca