Decenijama kasnije dobili 75 miliona $

Dva polubrata ometena u razvoju su nepravedno osuđena za silovanje i ubistvo devojčice od 11 godina 1983. su sada dobili 75 miliona $ od države.

Obojica su dobili po 31 milion $ za 31 godinu provedenih u zatvoru, uz dodatnih 13 miliona kaznene štete.

Eliot Abrams njihov advokat dao je izjavu za Washington Post.

- Porota nije mogla da ima jaču poruku da građani neće tolerisati loše postupanje policije i da više neće verovati njihovim svedočenjima po pitanju manjina - rekao je Eliot.

Foto: Reuters

Braća su puštena iz zatvora 2014. godine nakon što je DNK test utvrdio da su nevini, tada su oni pokrenuli tužbu.

Mekolum i Braun, tada 19 i 15 godina, mučili su se da nauče da čitaju i pišu zbog svojih intelektualnih problema ali im se život okrenuo naglavačke kada su uhapšeni zbog sumnje da su učestvovali u ubistvu Sabrine Buje. Devojčica je nađena u obližnjem gradu kada je utvrđeno da je silovana i ubijena.

Braća su privedena od strane policije na osnovu dojave od strane devojke koja je išla u školu sa njima. Posle nekoliko sati ispitivanja bez advokata potpisali su priznanje krivice. Rekli su da su potpisali a da nisu razumeli šta piše u tom priznanju.

Policija ih je naterala da priznaju zločin.

Braća su osuđena na smrt 1985. Braun, tada 16 godina bio je najmlađi osuđenik na smrt. Mekolum će kasnije postati najduži zatvorenik u toj državi. Njima se sudilo opet 90-ih godina kada im je kazna promenjena u doživotnu.

Mekolum je 2009. zatražio od jedne nevladine organizacije da opet istraži njihov slučaj. Tada su DNK analize potrvrdile da je ubica bio drugi čovek koji je počinio sličan zločin mesec dana pre nego što je devojčica nađena mrtva.

Tek pet godina kasnije su bili oslobođeni.

Braća su tada pokrenula tužbu protiv policije zbog nepravične presude.

- Rekao sam poroti da je na njima da odluče koliko vredi 31 godina provedena u mučenju i bolu i pitao da li je milion $ za jednu godinu dovoljan - rekao je Hogan.

Autor: redportal.rs

#SAD

#UBISTVO

#presuda

#silovanje

#sud