Bred Pit u Beogradu navijao za Crvenu zvezdu

Poznati srpski i jugoslovenski snimatelj, direktor fotografije i reditelj Božidar Nikolić umro je danas u 80. godini

Božidar Nikolić jedan je od dobitnika najprestižnijeg priznanja - Nagrade za celokupno stvaralaštvo i doprinos srpskoj kinemtaografiji, koji dodeljuje Udruženje filmskih umetnika Srbije.

Reditelj će ostati upamćen po tome što je poznati holivudski glumac Bred Pit, upravo kod njega imao prvu ulogu, u filmu Tamna strana Sunca. Film je snimljen 1988. godine, a pored Breda Pita u filmu su glumili i Milena Dravić, Sonja Savić, Gaj Bojd i Stole Aranđelović. Bred Pit je u filmu igrao sina Milene Dravić.

Reditelj je jednom prilikom u intevjuu za Pres rekao kako je on taj koji je pronašao Bred Pita, i da su mu Amerikanci ukrali film:

Ja sam otkrio Breda Pita. Bio sam u Metro Goldvin Majeru, i od četiri stotine glumaca koji su bili na kastingu za ovaj film, izabrao sam njega. U najužem izboru bila su trojica glumaca i tada nisam imao dilemu da li ću mu dati ulogu. Kada sam mu saopštio da je izabran, Pit je otrčao do travnjaka i počeo da skače od sreće i pravi kolutove. Početkom 90-ih, kada je Crvena zvezda harala Evropom, došao je u Beograd da me poseti. Odveo sam ga na utakmicu, ne sećam se tačno sa kim je Zvezda igrala. Bio je oduševljen kada je na Marakani video 100.000 ljudi i glasno je navijao za Zvezdu. Zbog izbijanja rata u tadašnjoj Jugoslaviji, Tamna strana Sunca, nažalost, ovde nikada nije prikazana, a američku premijeru je doživela tek 1997. Meni su, zapravo, Amerikanci ukrali taj film, jer sam ja njegov suvlasnik, a nikada mi nisu dali ni dinara. Ali danas mogu da kažem da u karijeri ne žalim gotovo ni za čim. Bred mi je rekao da mu je uloga u mom filmu promenila život.

Autor: redportal.rs

#Božidar Nikolić

#bred pit

#reditelj