Insekti se mogu koristiti za burgere, proteinske šejkove i za keks 😉

Države članice EU postigle su dogovor da se larve brašnenog crva mogu označavati kao "inovativna hrana" sigurna za jelo, objavila je Evropska komisija. Dogovor znači da će EU uskoro usvojiti zakon koji će omogućiti konzumaciju jela s dehidriranim velikim žutim brašnenim crvom, odnosno njegovim larvama.

- Korišćenje insekata kao alternativnog izvora proteina nije novo i redovno ih jedu u mnogim delovima sveta - ističe Komisija.

Iz Komisije su naveli da je ovo prvi put da je neki insekat odobren za hranu u EU, ali su napomenuli da su se u nekim državama članicama i ranije mogli konzumirati. Veliki žuti brašneni crv moraće jasno da bude označen kao takav kada se koristi u prehrambenim proizvodima, posebno da bi se upozorili ljudi koji bi mogli biti alergični.

Insekti se mogu koristiti za burgere, proteinske šejkove i za keks.

Komisija navodi da za sada postoji još 11 zahteva da se onsekti koriste za "novu hranu" u EU, pa će ih razmotriti Evropska agencija za bezbednost hrane, prenosi Dojče vele. Naučnici godinama ističu da je veliki žuti brašneni crv nutritivno veoma vredan, s puno proteina i zdravih masti. Larve mogu brzo da se uzgoje u supstratima kao što su pekarski kvasac, pšenične mekinje, kukuruzni skrob i krompirovo brašno, prenosi Srna, piše 021.rs.

Odavno se mogu pronaći na pijacama u zemljama jugoistočne Azije.

Autor: 021.rs / redportal.rs

#Crvi

#EU

#hrana

#jelo