Oteli ga džihadisti 😯

Francuski novinar je nestao prošli mesec u gradu Gau na severu Malija. Danas se pojavio, ali na video-snimku. On ovim putem poziva francuske vlasti da mu pomognu i učine sve kako bi ga islamisti oslobodili.

- Ja sam Olivier Dubois. Francuz sam. Novinar. Oteo me u Gau 8. aprila JNIM (sjevernoafrička Al Kaida). Poručujem svojoj porodici, prijateljima i francuskim vlastima da učine sve što mogu da me puste na slobodu - rekao je na video-snimku koji traje 21 sekundu.

Snimak je ubrzo postao viralan na društvenim mrežama.

Francusko ministarstvo spoljnih poslova je osaopštilo da je u kontaktu sa njegovom porodicom i da se trenutno rade tehničke provere autentičnosti snimka. Iz Malija još uvek se nisu oglasili.

IZVOR: YT / Zino TV

Dubois je prvi oteti francuski državljanin od strane džihadista u Maliju otkako je francuska humanitarka Sofi Petronin oslobođena u oktobru prošle godine. Desetine islamističkih pobunjenika je pušteno na slobodu u zamenu za Sofi, malijskog službenika i 2 Italijana.

Duboisov nestanak je ustanovljen kada se 2 dana nije vratio u hotel na ručak. On je inače radio za francuske časopise Le Point i Liberation.

Autor: Index.hr

#novinar

#otmica

#snimak

#vlasti