Pretpostavlja se da je ubijeno nekoliko desetina hiljada građana

Odeljenje za zaštitu naroda, kolokvijalno nazvano Ozna, osnovano je 13. maja 1944, a Objektiv.rs ekskluzivno je objavio dokument s potpisom Josipa Broza Tita koji svedoči tome.

Nikad viđeni delovi knjige streljanih, koju ovaj list takođe premijerno pušta na uvid javnosti, govore o Titovoj monstruoznosti u načinu likvidiranja svih političkih neistomišljenika u Jugoslaviji upravo preko ove službe za prikupljanje informacija.

Tada još uvek kao vrhovni komandant Narodnooslobodilačke vojske i poverenik za narodnu odbranu Tito je potpisao papir kojim se pod parolom zaštite naroda osniva služba koja će služiti, kako se kasnije ispostavilo, za brutalni obračun sa protivnicima potonje komunističke vlasti s maršalom Brozom na njenom čelu. Dakle, dokumentom iz maja 1944. formirana je Ozna, iz koje je 13. marta 1946. nastala Uprava državne bezbednosti (Udba). Dve decenije kasnije Udba je promenila ime u Služba državne bezbednosti (SDB), koja je postojala do jula 2002, kada ju je zamenila BIA.

Paralelno sa svojim osnivanjem, pripadnici Ozne revnosno su vodili knjigu streljanih, čiji fragmente su takođe objavljeni. U ovu opskurnu knjigu upisivana su imena praćenih i ubijenih osoba sa precizno navedenim imenima, zanimanjima, mestima stanovanja, kao i datumima hapšenja i likvidacije. Primetno je da u poslednjoj koloni ove prilično pedantno vođene evidencije stoji ispisana reč Ozna, kao jedinstveni odgovor na pitanje ko je doneo odluku o kazni.

Foto: Objektiv.rs

Autor: Objektiv.rs

#OZNA

#josip broz tito

#streljanja