Da li postoji podjednako ukusna zamena za meso 🤔

Sve veća popularnost veganizma naterala je neke velike lanece supermarketa da odvoje sektore u kojima prodaju hranu koja predstavlja vegansku alternativu za kobasice, burgere i stekove. Da li je onda pojava veganskih mesara logičan sledeći korak? Novinari BBC-ja su ispitali jedne vlasnike takve mesare.

Veganski šef Riči Stejnzbi (30) prestao je da jede meso sa 12 godina. Kao i mnogi vegetarijanci i vegani voleo je ukus mesa, ali je odlučio da prestane iz etičkih razloga.

- Uživao sam u ukusu mesa, sve sam voleo osim načina na koji je dolazio u moj tanjir - rekao je Riči.

Imao je puno muka da nađe hranu bez mesa zbog čega je zacrtao sebi da pronađe što više veganskih recepata.

Faux iz Notingema je prva veganska mesara.

Otvorila se 1. aprila. 😅

- Imali smo puno imejlova sa pitanjem, "da li je ovo šala?" - rekla je Loren, Ričijev partner i u biznisu a i životu.

Ovaj biznis ima svoj tradicionalni dodir, bele pločice, sliku svinje sa keceljom i imena proizvoda su gotovo ista kao u mesarama, rebra, salama, kobasica, prsa i slično.

Naravno, sve što je na prodaju je vegansko, čak i sir. Za sada su se proizvodi pokazali odlično.

- Rasprodavali smo skoro svaki dan - rekla je gospođa Nali.

- Baš smo se začudili - dodala je, sa tim da je bilo i puno zainteresovanih preko društvenih mreža od ljudi iz Kanade i SAD-a.

- Otvorili smo šta smo verovali da će biti mala lokalna radnja, nešto interesantno u ovom delu grada u kojem živimo, ali... postalo je ludo - rekla je Nali.

Dok su veganski mesari relativno nov koncept, Faux će izgleda biti na čelu novog trenda.

To je prva veganska mesara koja se otvorila van Londona, ali pretragom se lako nađe da su najavljeni novi biznisi koji će se otvoriti u Brajtonu, Beriju, Velsu i Lankšeriju.

- Vegani nisu imali manjak izbora u vidu zamrznutih alternativa mesu pre, ipak će mnogi kupci, vegani ili ne biti zainteresovani da fizički odu u vegansku mesaru i uzmu nešto sveže što će pripremiti - rekla je Francine Jordan iz veganskog udruženja.

Autor: redportal.rs

#Meso

#mesara

#vegani

#veganizam