Pacijenti koji nisu bili hospitalizovani, a imali su teži oblik korone mogu da razviju komplikacije nekoliko meseci posle

Osobe koje su se oporavile od korona virusa imaju 60 odsto veći rizik od smrti i šest meseci nakon što su ozdravili, u odnosu na ljude koji nisu imali virus, pokazalo je najnovije istraživanje objavljeno u naučnom časopisu Nature.

Direktor Kliničko-epidemiološkog centra pri univerzitetu u Vašingtonu Zijad el Ali , koji je bio i šef istraživanja, rekao je da se do tih podataka došlo prilikom prebrojavanja smrtnih slučajeva od korona virusa, kada je ustanovljeno da je ukupan broj preminulih mnogo veći, prenosi portal Jerusalem Post.

Kako je objasnio, to je zato što se većina smrtnih slučajeva uzrokovanih komplikacijama od korona virusa, ne zavode kao takve.

- Ono što sada vidimo je samo vrh ledenog brega - rekao je El Ali.

Prilikom istraživanja, objašnjava on, istraživači su koristili podatke iz elektronskih baza podataka američkog Ministarstva za boračka pitanja.

Istraživanje je obuhvatilo više od 87.000 pacijenata i pokazalo se da su pacijenti koji nisu bili hospitalizovani, a imali su teži oblik korone mogli da razviju komplikacije nekoliko meseci posle i to respiratorne probleme, bolesti nervnog sistema, mentalne bolesti, metabolički poremećaj, kardiovaskularne i gastroenterološke probleme.

- Neverovatno je da ovaj virus može da proizvede veliki broj dugotrajnih posledica - rekao je el Ali i dodao da je zato najbolji način da se to spreči, prevencija, odnosno vakcinacija protiv kovida-19.
pročitajte još

VUČIĆ se REVAKCINISAO

Autor: tanjug.rs / blic.rs

#Covid19

#korona

#koronavirus

#pacijenti

#posledice