Zahvaljujem svima što ste mi pomogli da pronađem sebe 😍

Godinama su se Aprilija Santini Manganang i Indonezijska ženska odbojkaška asocijacija borile protiv optužbi da je zapravo muškarac. Sada je to konačno potvrđeno.

Manganang je u karijeri osvojila više nagrada za najvrednije igrače i pomogla je indonežanskoj reprezentaciji da osvoji bronzanu i srebrnu medalju na različitim izdanjima Igara Jugoistočne Azije (SEA). Ali njena neverovatna dostignuća su uvek bila dovedena u pitanje zbog njenog izgleda.

Sa velikim ramenima, mišićave građe, ravnih prsa i vidljivih brkova, Aprilia Manganang nikada nije bila najženstvenija odbojkašica. Zbog jakog udarca lopte po kome je bila poznata prozvana je čudovištem od vertikalnog skoka.

Pre SEA igara u Singapuru 2015. godine, filipinski odbojkaški zvaničnici protestovali su i zahtevali da Aprilia Santini Manganang bude podvrgnuta rodnom testu, ali je lekarski odbor Saveza igara Jugoistočne Azije presudio protiv toga, a Manganangu je bilo dozvoljeno da se takmiči u ženskom timu u tom izdanju igara i nekoliko narednih drugih.

IZVOR: YT / Power Volleyball

- Mnogo puta sam prolazila rodne preglede i u svojoj bivšoj sprinterskoj karijeri i u odbojci i nisam se plašila ponovnog testiranja. Spremna sam (za test pola). Takođe nisam u krivu - šta god imam, daje se odozgo. Ako sam ja ta koja greši, povući ću se, ali to nije slučaj i ne bojim se - rekao je tada odbojkaš.

Kontroverza oko pola Aprilije nastavila se do septembra prošle godine, kada je odlučila da se povuče iz ženske odbojke u 28. godini, što je šokiralo mnoge.

- Ovom prilikom ću reći indonežanskim ljubiteljima odbojke da sam ja Aprilia Manganang odlučila da se povučem iz sveta odbojke. Donela sam ovu odluku, jer želim da živim bolji život, želim da mirno dođem do istine u svom srcu. Stoga je ovo najbolja odluka za mene - napisala je ona na svom Instagram nalogu.

View this post on Instagram

A post shared by Lirpa (@manganang92)

IZVOR: IG / manganang92

Nakon penzionisanja u svetu sporta, Aprilija je nastavila vojnu karijeru, kao druga narednica u Vojsci ženskog korpusa. Kada je Aprilija Santini Manganang pregledana u vojnoj bolnici Robert Volter Monginsidi u Manadu, bilo je jasnih naznaka da ona zapravo nije žena. Zbog ograničene opreme za testiranje u bolnici, poslata je u Centralnu bolnicu vojske Gatot Subroto u Džakarti na dalje provere.

- Danas želim da prenesem informacije o jednom od vojnika vojske, a to je podnarednica Aprilija Santini Manganang. Aprilija Manganang nije te sreće kao svi mi. Dakle, kada se rodila, ovo dete je imalo abnormalnosti u reproduktivnom sistemu. U zdravstvenoj terminologiji to se naziva Hipospadija - rekao je načelnik vojske Andika Perkasa.

- Iz rezultata pregleda ispada da je tokom urološkog pregleda narednik Manganang imao više muških polnih organa, čak nema ni ženske unutrašnje organe. Tada su hormonalni testovi dali iste rezultate. Takođe je izmeren hormon testosteron i utvrđeno je da narednik Manganang ima hormonalni nivo koji spada u normalnu mušku kategoriju. MRI radiološki pregledi takođe su otkrili isto - dodao je Andika.

View this post on Instagram

A post shared by aprilio fans (@aprilio_perkasa_fans)

IZVOR: IG / aprilio_perkasa_fans

Bivša odbojkašica brzo je usvojila svoj pravi pol, promenila ime u Aprilio Perkasa Manganang. Sada ima muževniju frizuru i nosi mušku odeću.

- Ovo je trenutak koji sam čekao, zaista sam srećan. Hvalite Gospoda, mogu da prođem kroz ovo, zahvaljujem svima što ste mi pomogli da pronađem sebe. Zahvaljujem se lekarima koji su mi pomogli, veoma sam srećan, čekao sam 28 godina i konačno je ove godine to postignuto - rekao je Manganang tokom virtuelne konferencije.

Hipospadija je druga po učestalosti abnormalnost muškog reproduktivnog sistema. Karakteriše je činjenica da se uretra ne otvara sa uobičajenog mesta u glavi penisa, već u osnovi. Zbog ograničene medicinske opreme u to vreme, identifikovano je da poseduje ženske genitalije i živeo je kao žena 28 godina svog života. Zbog nedostatka finansijskih sredstava, Apriliova porodica nije uspela da sprovode dalje medicinske istrage, pa je ženski rod zabeležen u njegovom rodnom listu i ličnoj karti.

IZVOR: YT / Aprilio Perkasa Manganang

Autor: redportal.rs

#Aprilija Santini Manganang

#Aprilio Perkasa Manganang

#indonezija

#muškarac

#odbojkašica