Upotreba malih doza aspirina može smanjiti rizik od hospitalizacije i smrti

Upotreba malih doza aspirina može smanjiti rizik od hospitalizacije i smrti od infekcije koronavirusom. Do ovog zaključka došli su naučnici sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Džordž Vašington u okrugu Kolumbija, piše Dejli Mejl.

Prema naučnicima, ovo je zbog sposobnosti leka da spreči zgrušavanje krvi. Istovremeno, verovatnoća ulaska u jedinicu intenzivne nege smanjena je za više od 40% zahvaljujući aspirinu.

- Razlog zbog kojeg smo počeli da proučavamo aspirin i COVID-19 je taj što smo na proleće svi shvatili da su svi ovi pacijenti imali puno trombotičnih komplikacija ili puno krvnih ugrušaka koji su se stvorili po celom telu - rekao je vanredni profesor na Odeljenju za anesteziologiju i reanimacija na Medicinskom fakultetu Džordža Vašingtona dr Džonatan Čav.

Studija je ispitala medicinsku evidenciju 412 pacijenata koji su primljeni u američke medicinske ustanove između marta i jula 2020. godine. Njih 314 nije uzimalo aspirin, ostatak je dobio lek u roku od 24 sata od trenutka hospitalizacije ili nedelju dana pre nje.

Ispostavilo se da je kod pacijenata lečenih aspirinom za 44% ređe bila potrebno mehaničko disanje, a za 43% ređe intenzivna nega. Rizik od smrtnosti smanjen je za skoro polovinu.

Autor: redportal.rs

#Aspirin

#SMRT

#hospitalizacija

#koronavirus

#lek