Razmatraju se 2 opcije za rad ugostiteljskih objekata

Novim merama omogućen je rad svim delatnostima osim ugostiteljima. Kako se saznaje, sredinom nedelje održaće se sastanak predstavnika grada Beograda sa Vladom, na kome će se razmotriti pod kojim uslovima je moguće otvaranje ugostiteljskih objekata.

pročitajte još

Lečić ide na poligraf?

Ovaj sastanak će prethoditi sednici Kriznog štaba, koja je zakazana za sredu u 8 časova.

Kako se saznaje, razmatraće se nekoliko modela rada restorana i kafića, od kojih su najizglednija 2 modela: skraćeno radno vreme ili posebne mere koje bi propisivale koliko ljudi i na kojoj udaljenosti može da bude u objektu.

Ukoliko odluka bude pala na skraćeno radno vreme, gotovo je nemoguće da ono bude posle 18 časova. Moglo bi biti samo još kraće. Međutim, izglednije je da će biti propisane posebne mere, kao što je to slučaj s frizerima ili objektima poput spa centara, teretana.

Posebne preporuke će biti rastojanje među gostima. Kako se saznaje, to će biti veća kvadratura od one koja je ranije bila među merama i iznosila je 4 kvadrata.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

I oni koji se zalažu za otvaranje ugostiteljskih objekata smatraju da je restrikcija da jedna osoba boravi na 9 kvadrata, kao u slučaju zanatskih radnji, ili čak jedna osoba na 16 kvadrata, kao u slučaju fitnes centara neophodna kako bi se mogućnost prenosa virusa gotovo onemogućila.

Prema saznanjima, rastojanje bi moglo da bude 9 kvadratnih metara kao što je trenutno propisano za frizerske salone.

Ipak, i dalje najveća prepreka je medicinski deo Kriznog štaba, čiji je jedan od najglasnijih zahteva je od početka epidemije u Srbiji bio zatvaranje upravo ugostiteljskih objekata. Kafići i restorani su označeni kao "najveće leglo virusa gde se on i najlakše prenosi".

I posle najnovijih mera kojima je dozvoljen rad praktično svima osim tržnim centrima i ugostiteljskim objektima, epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon rekao je da je medicinski deo Kriznog štaba imao jasan stav da bi sve trebalo da bude zatvoreno najmanje 14 dana.

- Međutim, imamo takozvani ekonomski diktat, i to jesu činjenice koje ne mogu da se prenebregnu. Za svega 2 dana stiglo je 85 jasnih pritužbi i molbi za izuzeće - rekao je Kon za medije.

Foto: Printscreen YouTube

Ipak, s druge strane, činjenica jeste da je čitava jedna delatnost na rubu egzistencije. Najglasniji u zahtevima da se otvore ugostiteljski objekti su predstavnici Beograda. Zamenik gradonačelnika Goran Vesić naglasio je da je bolje dozvoliti rad u kontrolisanim uslovima i gde inspekcija može da proverava mere nego da se društveni život seli u stanove gde nema kontrole.

Autor: Pink.rs

#kafići

#koronavirus

#kovid

#mere

#restorani