Od kada je dobio na poklon reket, nije ga ispuštao iz ruke. Sve mi je po kući polomio. 🤭

KiM: Sasvim uobičajeni poklon poznanika postao je opsesija mladiću iz novobrdskog kraja. Imao je 8 godina kada je prvi put u svojim rukama držao reket za tenis. Danas, 6 godina kasnije, iza sebe ima mnogobrojne trofeje, kao i 5 priznanja za najboljeg tenisera godine. Pred njim je još jedna sezona, ali i nada da će jednog dana svoju strast pretvoriti u bogatu karijeru i krenuti stopama velikana u ovom sportu.

Filip Pavić iz sela Bostane kod Novog Brda ima 14 godina i pohađa 8. razred u Osnovnoj školi Miladin Popović.

Tenisom je počeo da se bavi 2016. godine u Gračanici, u školi koju je tada vodio nastavnik fizičkog vaspitanja Dejan Živić.

Međutim, pre nego što je čuo prve savete svog prvog trenera, ovaj mladić je sate provodio u svom dvorištu i kod kuće - sa reketom u jednoj i sa lopticom u drugoj ruci.

Kako kaže, sa osmehom, Filipov otac Goran Pavić:

Od kada je dobio na poklon reket, on ga nije ispuštao iz ruke. Sve mi je po kući polomio.

Upornost i istrajnost mladog Filipa presudili su tada da dvorište i svoju sobu zameni pravim teniskim terenom. Kako dodaje Goran:

On mi je rekao za školu tenisa u Gračanici, ali je to 40 kilometara od Bostana i zbog posla i ostalih obaveza bilo bi vrlo teško to ostvariti.

Međutim, sve se to promenilo jednog dana kada je Goran zajedno sa svojim sinom 2015. došao u Gračanicu kako bi ispratili prijateljski fudbalski meč između Crvene zvezde i Gračanice.

Za oko trenera tadašnje škole tenisa u Gračanici zapao je Filip, koji se, kao i obično, nikako nije odvajao od reketa i loptica.

Da je procena trenera bila dobra, pokazalo se već sledeće godine.

Filip je odmah uzeo učešće na turnirima u svim većim gradovima širom Kosova i Metohije - Prizrenu, Peći, Prištini... Na kraju je iste godine uspeo da zaradi priznanje najboljeg igrača, koje mu je dodelila tzv. Kosovska teniska federacija.

Istu titulu osvajao je i u narednim godinama, kao i za 2020. godinu. Do sada nema nijedan meč izgubljen na Kosovu, sa ponosom priča njegov otac.

Uprkos svim poteškoćama trudili smo se da mu pružimo najviše što možemo, veoma je teško uskladiti sve - voditi ga na treninge, turnire, kampove itd.

Osim turnira na teritoriji Kosova i Metohije, Filip je prethodno učestvovao i na takmičenjima u centralnoj Srbiji - u Nišu, gde je ostvario zapažen rezultat, i Lajkovcu, gde je osvojio turnir.

Filip je proveo 2 godine u školi tenisa u Gračanici. Nakon toga, svoje tenisko umeće nastavlja da usavršava u naselju Marigona, nedaleko od Gračanice, u privatnom balonu, gde se sa njim spremaju i drugi teniseri za takmičenja na turnirima na Kosovu i Metohiji.

Za pomoć u vidu stipendije Pavići su se obratili opštini Novo Brdo. Međutim kako kaže Goran, opština nije imala sluha za dete koje je 5 godina zaredom prvak.

Za razliku od novobrdske opštine, Kancelarija za KiM Vlade Srbije obećala je pomoć malom Filipu. Međutim, i dalje se čeka realizacija.

Jedina koja je odmah pritekla u pomoć mladom teniseru je humanitarna organizacija Eparhije raško-prizrenske Majka devet Jugovića. Ova organizacija je zajedno sa eparhijom finansirala više teniskih kampova i podmirivala sve neophodne troškove.

Filip je u prethodnom periodu prošao kroz kamp na Zlatiboru, akademiju Puma u Kragujevcu, ali i kroz tenisku akademiju Bogdana Obradovića, u kojoj je, takođe, besplatno trenirao.

Ipak, kako otac navodi, iako su svi ovi kampovi koristili Filipu da usavrši svoje veštine, oni su kratkoročno rešenje. Veliki san sanja mladi Filip, želja mu je da zaigra na svim najpoznatijim svetskim turnirima. Kao neophodan korak ka tom snu vidi selidbu za Beograd i upravo tenisku akademiju Bogdana Obradovića, gde bi bio u mogućnosti da trenira cele godine.

Dok ovaj san ne ostvari, Filipa čeka još jedna sezona takmičenja širom Kosova. Već sledeće nedelje izlazi na megdan u Prizrenu na turniru za igrače do 16 godina.

Otac Goran je prepun optimizma:

Sada će biti malo teže, biće jača konkurencija, jer je prešao iz kategorije do 14 u kategoriju od 14 do 16 godina, ali nastavljamo da radimo snažno.

I za kraj, pred odlazak na trening mladog Filipa u improvizovanoj balon sali u Bostanu, poručio je:

Snalazimo se, šta drugo da radimo.

Autor: redportal.rs

#Bostan

#Kosovo

#Kosovo i Metohija

#Mladi Teniser

#Novo Brdo

#borba

#ljubav

#takmičenje

#tenis

#teniser