Popularni italijanski sladoled

U malom italijanskom gradu Ruvo di Pulja, braća i sestre Đulijana i Vinćenco Paparela nastavljaju porodičnu tradiciju staru 180 godina, praveći đelato od samo tri sastojka: mleka, šećera i jaja.

Sve je počelo 1840. godine kada je ujak Luiđi doneo umetnost izrade đelata sa kraljevskih dvora Napulja u svoj rodni grad Ruvo i svoj dom. Kroz četiri generacije originalnom receptu iz 1840. godine, kraljevskoj kremi, pridružilo se još sedam ukusa: pistaći, badem, čokolada, dunja, nugat, đanduja i lešnik.

Dvoje braće i sestara transformišu svaki sastojak osim šećera, od drobljenja zrna kakaoa do nabavke mahuna vanile iz Meksika.

Đelato je u svom modernom obliku zasluga italijanskog kuvara Frančesca Prokopija Kuta koji je krajem 1600-ih otvorio svoju Cafe Procope u Parizu i uveo đelato u svoj kafić, čime je stekao značajnost prvo u Parizu, a zatim u ostatku Evrope. Zahvaljujući svom đelatu, Prokopio nije samo dobio francusko državljanstvo, već je dobio i ekskluzivnu kraljevsku dozvolu koju je izdao kralj Luj XIV, čineći ga tada jedinim proizvođačem smrznutog deserta u kraljevini.

Danas je đelato poznat širom sveta, a Italija je jedina zemlja u kojoj je tržišni udeo zanatskog đelata u odnosu na masovnu proizvodnju gelata preko 55%, sa više od 5.000 savremenih radnji za sladoled koji zapošljavaju preko 15.000 ljudi. Izvan Italije, veći broj proizvođača đelata nalazi se u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Nemačkoj i severnoj Evropi uopšte.

Autor: redportal.rs

#Dželato

#Italija

#sladoled