Presuda nakon 8 i po godina procesa

Presuda za 10 optuženih u aferi Agrobanka trebalo bi da bude izrečena sutra u Specijalnom sudu u Beogradu, osam i po godina nakon započinjanja istrage, kada je u avgustu 2012. bio uhapšen nekadašnji predsednik Izvršnog odbora te banke Dušan Antonić i još nekoliko njegovih saradnika.

Presuda, međutim, neće biti izrečena Antoniću, jer je prema njemu pre tri godine razdvojen postupak zbog procesne nesposobnosti za suđenje. On je negirao sve optužbe na početku suđenja, a u pritvoru je bio godinu dana.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je u završnoj reči u avgustu prošle godine zatražilo osuđujuću presudu i zatvorske kazne za optužene jer su, kako smatra, zloupotrebili položaj u vezi sa dodelom kredita te banke, dok je odbrana tražila od suda oslobađajuće presude, negirajući optužbe.

- Postoji opravdana sumnja da su optuženi od početka 2006. pa do kraja 2011. godine protivno Zakonu o bankama i internim propisima i procedurama u Agrobanci odobravali kredite, bankarske garancije, davali menice i otpisivali dospele obaveze preduzeća, klijenata banke - smatra Tužilaštvo.

Odobreni krediti, navodno nisu vraćeni, a izdate bankarske garancije i avalirane menice pale su na teret Agrobanke, pa je banka oštećena za više desetina miliona evra.

Autor: novosti.rs

#Agrobanka

#banka

#presuda

#tužba