Dobro se nismo onesvestili kad smo videli cifru... 😂

Istorija Arktičkog ejla (Arctic Ale) povezana je s mornarima koji su imali neutaživu žeđ za otkrivanjem novih, neistraženih civilizacija i tražili su malo utehe u njenom ukusu, jer je svakog dana osvanuo još jedan poziv na smrt ili neočekivani opstanak do sledećeg. Njegova vrednost je mnogo veća od one za koju je prodat pre oko četiri godine.

Pivo koje je antarktičkim istraživačima služilo kao lek i uteha pre njegove smrti i preživelo je do danas.

Foto: Unsplash.com

Odvažna misija - Arctic Ale nije obično pivo. Njegova priča povezana je sa neispričanom tragedijom. 1845. godine britanski general Sir Džon Franklin predvodio je pomorsku ekspediciju na kanadski Arktik, ogromno prostranstvo od oko 35 000 ostrva i ostrvaca. Britansko carstvo širilo je svoja krila na sve krajeve sveta, a Franklinova misija započela je češljanjem svakog dela zemlje koja je bila neistražena i netaknuta, možda sa velikim potencijalom za bogatstvo.

Franklinovim brodovima je bilo predviđeno da pređu čitav severozapadni prolaz od Atlantika do Tihog okeana, ali pokazalo se da je ova misija otvorila vrata za smrt. Posle beskrajnih borbi sa ledenim talasima, Franklinovi brodovi su pronađeni u ledenom okeanskom grobu i većina njegovih ljudi je umrla. Saznavši vest, kraljica Viktorija je zahtevala da se ulože svi napori u pronalaženje olupina i da se general Franklin počasti najvišim počastima za njegovu besprimernu hrabrost. Njena ideja je bila jednostavno uzorna.

Kraljica je pozvala u palatu radnike destilerije u Burtonu, koja je bila poznata po pivu jakog ukusa, koje je izvozila po celom svetu. Zamolio ih je da stvore pivo poput lekova, bogato vitaminom B (koji pomaže u sprečavanju skorbuta), u količini dovoljnoj da napuni prtljažni prostor pet brodova. Ovi brodovi, pod zapovedništvom generala Edvarda Belchera, krenuli bi na potpuno isto putovanje kao i Franklinovi ljudi, kako bi saznali šta je pogrešno rekao i spasili ono što se spasiti moglo.

Foto: Unsplash.com

Specijalno pivo - Destilerije Bas, Salt, Truman, Alsop i Vortington pronađene su pre Viktorije, koja je na kraju izdala nalog Alsopu. 1852. godine Alsop je poklonio kutije Arctic Ale piva od 11 stepeni koje je stvorio, ljudima iz Belchera, a oni su u misiji od pet brodova otplovili za Kanadu. Arctic Ale imao je jak, gotovo zadimljeni ukus i smrzavao se na -11 stepeni.

IZVOR: YT / BrittishMovieTone

Autor: redportal.rs

#alkohol

#pivo

#skupo pivo