Policija je koristila vodene topove

Oko 2.000 protestanata se okupilo juče na ulicama Amsterdama kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo povodom novih mera vlade u borbi protiv koronavirusa. Policija je koristila vodene topove kako bi rasterala ove demonstrante na neprijavljenom skupu.

Protestanti u blizini muzeja Van Gog pevali su i uzvikivali: "Sloboda! Zaustavite ovo!" i "Šta želimo?! Slobodu!". Gotovo niko od protestanata nije nosio masku, a agencija Rojters dodaje i da se socijalna distanca nije poštovala.

Grad Amsterdam je odbio prijavu ovog skupa zbog velikog zdravstvenog rizika. Demonstranti su odbili da prekinu sa protestom kada ih je policija pozvala da se povuku, a u jednom trenutku su krenuli da gađaju policiju sa pirotehničkim sredstvima.

Nakon toga, policija je koristila vodene topove kako bi rasterala demonstrante. Policija je u izveštaju navela da je uhapšeno preko 100 učesnika protesta.

Holandija je zatvorila škole i većinu prodavnica u decembru kako bi pokušali da zaustave širenje koronavirusa, a ove nedelje mere su produžene za dodatne 3 nedelje.

Autor: redportal.rs

#Holandija

#Karantin

#korona

#protest