Sergej Lavrov izneo svoje viđenje

Zapadne zemlje razgovaraju o mogućnosti blokiranja aplikacije Telegram, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na konferenciji za novinare o rezultatima aktivnosti ruske diplomatije 2020. godine.

- Čujem da prete da će Telegram lišiti mogucnosti da pruža usluge. To će biti zanimljivo - rekao je Lavrov.

Američka nevladina organizacija zahtevala je uklanjanje Telegrama iz AppStora, optužujući ga za nedostatak odgovora na širenje ekstremističkog sadržaja.

On je, povodom izbacivanja odlazećeg američkog predsednika Donalda Trampa sa društvenih mreža, citirao čitav niz medjunarodnih dokumenata, kojima je svakom čoveku garantovan slobodan dostup informacijama i slobodno izražavanje svog mišljenja.

- A pod tim se obavezama potpisala država. Prema tome, izgovarati se time da Gugl, Fejsbuk, Jutjub i druge korporacije nikakvih obaveza nemaju – smešno je i infantilno. Država za njih odgovara, a ako se oni ponašaju na ovakav način, država je obavezna da njihovu delatnost privede u saglasnost sa svojim obavezama, koje imaju pravnu snagu - istako je Lavrov.

Lavrov je na kraju podsetio da SAD u Generalnoj skupštini UN svake godine glasaju protiv ruske rezolucije o zabrani heroizacije nacizma i drugih oblika rasizma, rasne diskriminacije i ksenofobije.

- Glasaju protiv, upravo tvrdeći da bi glasanje za zabranu neonacističkih pojava značilo narušavanje prvog amandmana na Ustav SAD. Baš tako govore - zaključio je Lavrov.

Autor: redportal.rs

#SAD

#Sergej Lavrov

#Telegram

#appstore

#rusija