Temperature dostižu neverovatnih -49 stepeni!

300.000 stanovnika grada Jakutska živi u klimatskim uslovima koji ostatku sveta izgleda skoro nezamislivo.

View this post on Instagram

A post shared by National Geographic DE (@natgeodeutschland)

IZVOR: IG / @natgeodeutschland

Izuzev nekih gradova na severu i nekih planinskih sela, na Balkanu je nešto slično zimi koja u svakom slučaju traje vrlo malo. Tako da smo sigurni da će se stanovnici Jakutska u Sibiru puno smejati nama Srbima koje zahvata mraz kada temperatura padne malo ispod 0 stepeni Celzijusa.

View this post on Instagram

A post shared by Juha Vuorinen (@juhavuorinenofficial)

IZVOR: IG / @juhavuorinenofficial

Jakutsk koji vidite smatra se najhladnijim gradom na planeti (s njim se može takmičiti samo Norilsk). Nalazi se negde na severoistoku Rusije, u dubinama Sibira i samo 450 kilometara južno od polarnog kruga. Zapravo ima više od 300.000 stanovnika, prema najnovijim podacima koje imamo iz ne tako daleke 2018. godine.

Prosečna temperatura u Jakutsku je -8,8 ° C tokom cele godine. Kao što možete da zamislite, ako je prosečna temperatura tokom cele godine nekoliko stepeni ispod nule, zimi su stvari veoma teške. Na primer, u januaru, koji je najhladniji mesec za grad, prosečna temperatura je -38,6 ° C sa gornjim prosekom koji dostiže -35,7 ° C i donjim prosekom -41,7 ° C. Skafandere da uzmemo. Takođe treba napomenuti u ovom trenutku da je najviša temperatura ikad zabeležena u istoriji januarskog meseca Jakutska -11 ° C.

View this post on Instagram

A post shared by anastasia (@anestydesa)

IZVOR: IG / @anestydesa

Ali situacija nije samo hladnoća, orada i jad. Leti temperatura u gradu u proseku premašuje (na najvišoj vrednosti) 25 stepeni, što Jakutsk, pored najhladnijeg grada na planeti, čini i onim koji ima najveći raspon temperatura. Međutim, čak i ako je kratko, ova vruća leta donose život u Jakutsk koji, da budemo pošteni, uprkos ekstremnim temperaturama nije mrtav. Ima i život: pozorišta, barovi, sjajna opera. Ono što je impresivno je da Jakutsk ima punk scenu poznatu širom Rusije. Nije baš muzika koju ste očekivali da ćete čuti u gradu od -40 stepeni Celzijusa.

View this post on Instagram

A post shared by WELT Fotoredaktion (@welt.bilder)

IZVOR: IG / @welt.bilder

Ali kako je moguće da toliko ljudi živi u tako ekstremnim uslovima? Odgovor je jednostavan. Stvari mogu biti ledene nad zemljom, ali podzemlje kompenzuje lokalno stanovništvo. Jakutsk ima mnogo rudnika, što čini region petim najvećim proizvođačem dijamanata na svetu, dok istovremeno postoje nalazišta zlata, nafte i gasa. Zahvaljujući njima, grad je relativno bogat, ali takođe nužno naseljen, jer je to uopšte neophodno za rusku izvoznu moć.

Na kraju moramo priznati da nikada nismo bio u tom području, ali ne možemo reći da nam poseta tamo ne bi predstavlja izazov. Naročito poslednjih godina, Jakutsk je počeo da postaje vruća destinacija, zahvaljujući prelepim prirodnim pejzažima, muzejima, ali uglavnom zahvaljujući ekstremnom meteorološkom iskustvu koje su doživeli njegovi posetioci. - Što da ne.

View this post on Instagram

A post shared by tonya385 (@a_kot_080181)

IZVOR: IG / @a_kot_080181

Autor: redportal.rs

#Jakutsk

#Zanimljivosti

#da li ste znali

#hladno

#rusija

#zima