Povećana prodaja vakcina ka drugim državama

Kineski i ruski proizvođači vide sve veću potražnju kupaca COVID-19 vakcina od stranih država, iako je proces provera vakcine rigorozniji.

Ruski institut za epidemiologiju i mikrobiologiju je dozvolio da se Sputnjik V vakcina prodaje u zemljama kao što su Alžir, Argentina, Saudijska Arabija i Brazil, dok su dva kineska proizvođača odlučila da prodaju u Bahrein, UAE, Egipat, Filipine, Indoneziju i Mađarsku.

Za Moskvu i Peking prodaja je značajna kako za komercijalnu tako i za političku prednost na međunarodnoj skali. Kina je obećala da će biti vodeći imunizator na globalnoj sceni, dopremu vakcina vide kao diplomatsku pobedu.

- Prvi put ćemo videti vakcinu iz Kine na globalnoj sceni - rekla je Dženifer Huang Boui ekspert iz Kalifornije.

Ipak, iako su vrlo ambiciozni, nijedna kineska firma nije izbacila potpune nalaze testova vakcina, što onemogućuje naučnike da je uporede sa zapadnim takmacima.

- Dobijanje dozvole bez da se završi treća faza testiranje je postao trend - rekao je profesor Rajna, specijalista za infektivne bolesti iz Sidneja - kada izbacujete vakcinu, javnost najviše želi da zna da je ona potpuno proverena - dodao je.

Autor: redportal.rs

#COVID-19

#Vakcina

#kina

#rusija