Neutralnost mora ostati u fokusu spoljne, unutrašnje i bezbednosne politike Švajcarske.

Narodna inicijativa "Zaštita švajcarske neutralnosti (inicijativa za neutralnost)" ima 133.000 potpisa, saopštila je organizacija "Za Švajcarsku". Ovo zahteva stalnu i vojnu neutralnost, koja bi postala sastavni deo švajcarskog ustava.

Na ovaj način, Švajcarska se obavezuje da neće biti član nijednog vojnog ili odbrambenog saveza, ali bi saradnja sa takvim organizacijama bila dozvoljena ako je zemlja direktno napadnuta i da neće podržavati druge sankcije osim onih dogovorenih u UN.

Organizacija je saopštila da je inicijativa dobila neočekivano visok nivo podrške, što je pokazatelj da neutralnost mora ostati u fokusu spoljne, unutrašnje i bezbednosne politike Švajcarske.

Sankcije koje je Evropska unija uvela, poput onih protiv Rusije nakon njenog napada na Ukrajinu, više se ne bi primenjivale iz Švajcarske ako bi glasači prihvatili inicijative, ali bi zemlja i dalje bila u obavezi da obezbedi da sankcije koje su uvele druge zemlje ne mogu da se zaobiđu.

Inicijativa bi takođe obavezala Švajcarsku da ponudi "dobre usluge" i iskoristi svoju neutralnost da spreči sukob i bude dostupna kao posrednik u pregovorima.

Autor: redportal.rs