Nacionalni skandal!

Član vlade severne regije Veneto Elena Donazan, koja zastupa stranku desnog centra Frateli d'Italia, izazvala je skandal nakon što je u radio emisiji javnog servisa RAI pevala fašističku himnu Crna traka.

Članovi regionalne vlade iz Demokratske stranke traže od predsednika regije Luke Zaja da se jasno i javno distancira od političarke, da joj se oduzme mandat, kao i da cela vlada regije osudi akt poslanice koja je, da stvar bude još gora, zadužena za obrazovanje.

- Izvinjenje zbog čega? Za pevanje? To nije bila istorijska rasprava. Istina je da nema slobode ako govorite ili razmišljate na određeni način ili ako pevate pesmu iz određenog perioda istorije Italije. Oduvek sam bila protiv zločina nad slobodom mišljenja - rekla je ona, a prenosi Italy24news.

Regionalni odbornici Demokratske stranke izjavili su: - Ko peva fašističke himne, ne može da ostane u instituciji ili da, još gore, bude poverenik za obrazovanje. To je vrlo ozbiljna epizoda koja se ne može deklasifikovati kao sećanje na detinjstvo ili šalu. Apsolutno je obmanjujuće govoriti o slobodi misli i slobodi ljudi kao što se Donazan branila od optužbi, jer je fašizam bio upravo suprotno: mržnja, rasizam i ugnjetavanje.

Autor: redportal.rs

#Elena Donazan

#Italija

#fašizam

#pevanje

#skandal