Domaća proizvodnja skoro urušena

Kuba je danas potvrdila da je zatražila pomoć od Svetskog programa za hranu (VFP) zbog nestašice mleka u prahu za decu, što je još jedan znak teške ekonomske situacije na karipskom ostrvu.

Kuba je u februaru prvi put priznala da se bori da obezbedi zalihe mleka. Domaća proizvodnja je skoro urušena, a osim mleka nestaju i gorivo i lekovi.Višedecenijski sistem subvencija koji je uspostavio pokojni lider Fidel Kastro se urušava, pa se Kuba za pomoć obratila agenciji UN.

- Kuba je zatražila pomoć od VFP-a za kupovinu mleka u prahu kako bi garantovala snabdevanje kubanskim devojčicama i dečacima mlekom - preneo je državni medij CubaDebate.

Zbog toga će na Kubu uskoro stići brod sa 375 tona mleka u prahu koji je isplovio iz Brazila. Zemlja se takođe suočava sa nestašicom pšenice, a vlada je morala da smanji subvencije za hleb.

Mleko u prahu i druge osnovne namirnice se obezbeđuju Kubancima po subvencionisanim cenama kroz racionalizaciju, ali kašnjenja i nestašice su uobičajene, posebno u vremenima ekonomskih poteškoća.

Kuba za svoje ekonomske probleme krivi pandemiju Covid-19 i pooštrene američke sankcije iz vremena Donalda Trampa. Kuba je, međutim, kupila još 500 tona mleka od SAD uprkos sankcijama, zahvaljujući izuzeću koje dozvoljava prodaju poljoprivrednih proizvoda.

Autor: redportal.rs