Osim prvog čoveka MI6 ser Ričarda Mura, koji je javno imenovan na taj položaj

Rad u britanskoj vojnoj obaveštajnoj službi MI6 može biti uzbudljiviji od filmova o legendarnom tajnom agentu Džejmsu Bondu, izjavio je za britanske medije jedan od rukovodilaca u toj bezbednosnoj službi koji se predstavio kao Kvame. Kvame, prvi crni britanski špijun koji je dao intervju nekom mediju, razgovarao je za BBC Radio 1Xtra iz londonskog sedišta agencije, u okviru nastojanja da se u ovu vojno-obaveštajnu službu regrutuje veći broj Azijata i crnaca.

Ovaj visokorangirani pripadnik MI6 rekao je da je tokom karijere video mnogo više uzbudljivih situacija od onih koje gledaoci mogu da vide u špijunskim filmovima o Džejmsu Bondu. Prema rečima Kvamea, popularni medijski prikazi rada tajnih službi mogu ostaviti utisak da su svi koji rade u MI6 belci, pripadnici srednje klase i muškarci, ali to nije istina.

Osim prvog čoveka MI6 ser Ričarda Mura, koji je javno imenovan na taj položaj, službenici MI6 rade pod uslovom anonimnosti, a Kvame je potvrdio za Bi-Bi-Si da je svojoj ženi i sestri rekao gde radi, ali ne i svojoj deci.

On je naveo da je rad u službi MI6 dobro plaćen, ali da je njegov pravi motiv za rad u vojno-obaveštajnoj agenciji uticaj koji može da ima (na bezbednost zemlje). Na kraju krajeva, naša misija je da zaštitimo Veliku Britaniju i njene građane, istakao je Kvame.

Naveo je da je MI6 spoljna obaveštajna služba Velike Britanije čiji je zadatak da prikuplja obaveštajne podatke u inostranstvu radi poboljšanja bezbednosti zemlje, sa ciljevima među kojima su najznačajniji zaustavljanje terorizma, ometanje aktivnosti neprijateljskih država i jačanje sajber bezbednosti, prenosi Tanjug.

Autor: Tanjug