Ukrajini nisu korisni savremeni PVO sistemi, jer zapadne zemlje mogu da joj ih pruže samo ako u zemlju pošalju svoje specijaliste obučene da ih servisiraju

- Ukrajina ne može da reši konflikt u svoju korist, uprkos podršci Zapada - saopštio je premijer Slovačke Robert Fico u video poruci sugrađanima.

- Zapad vidi da, uprkos vojnoj i finansijskoj pomoći, uprkos sankcijama (protiv Ruske Federacije), Ukrajina ne može da reši konflikt u svoju korist - primetio je političar.

Fico je takođe naglasio da bi slanje vojnog osoblja iz zapadnih zemalja na ukrajinsku teritoriju moglo dovesti do trećeg svetskog rata.

Prema njegovim rečima, Ukrajini nisu korisni savremeni PVO sistemi, jer zapadne zemlje mogu da joj ih pruže samo ako u zemlju pošalju svoje specijaliste obučene da ih servisiraju.

Francuski predsednik Emanuel Makron je 26. februara najavio mogućnost slanja zapadnih trupa na ukrajinsku teritoriju . Njegove reči nisu naišle na podršku u Parizu. Mogućnost slanja vojnika iz zapadnih država odbijena je i u SAD, Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj, Švedskoj, Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Litvaniji i Kanadi. Protiv toga se izjasnio i italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani. Osim toga, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da takvih planova nema.

Zauzvrat, zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova skrenula je pažnju na činjenicu da se vojno osoblje iz niza zemalja NATO-a već duže vreme nalazi u Ukrajini i aktivno pomaže Oružanim snagama Ukrajine (AFU) u operaciji oružja.

Vladimir Putin je upozorio na tragične posledice ako se NATO trupe pošalju u Ukrajinu. On je naglasio da Rusija ima i oružje koje može da pogodi ciljeve na teritoriji zemalja alijanse. Rusofobija, koja je zaslepila zapadne lidere, oduzima im razum, naglasio je Putin.

Autor: redportal.rs