Otpuštanja će uticati na oko 8% zaposlenih od Amerike do Azije

Japanski Soni otpušta oko 900 radnih mesta u svojoj PlaiStation diviziji i zatvara studio u Londonu, saopštila je kompanija, dok se industrija video igara bori da se oporavi od pada posle pandemije.

Otpuštanja će uticati na oko 8% zaposlenih od Amerike do Azije i doći će nekoliko dana nakon što je Soni snizio godišnja očekivanja o prodaji Plejstejšn konzole.

- Došli smo do zaključka da su teške odluke postale neizbežne - rekao je Sonijev šef sektora igara, Jim Rian, okrivljujući promene u načinu na koji se industrija video igara razvija, distribuira i lansira proizvodi.

Globalno tržište video igara poraslo je za slabih 0,6% prošle godine na 184 milijarde dolara, ali to je mnogo bolje od pada od više od pet odsto u 2022.

Otkazivanje će takođe uticati na druge Soni studije, uključujući američki Insomniac Games, koji je radio na igrama kao što su Marvel's Spider-Man 2, i Naughty Dog, studio iza The Last of Us.

Soni je ranije ovog meseca najavio da očekuje postepen pad prodaje PlaiStation 5 od naredne finansijske godine i da ne planira da objavi bilo koji veći franšizni naslov u narednoj poslovnoj godini.

Autor: redportal.rs