Predsednik Severne Koreje bio izuzetno oštar prema novom predsedniku SAD

Predsednik Demokratske Narodne Republike Koreje (Severne Koreje) Kim Džong Un izdao je dramatično saopštenje uoči inauguracije novog predsednika SAD, Džoa Bajdena. U njemu se navodi da će Severna Koreja nastaviti sa proširivanjem nuklearnih kapaciteta kao i da i dalje smatra SAD za najvećeg neprijatelja.

Upravo završeni izbori u SAD su takođe bili tema obraćanja.

- Sjedinjene Države su direktna prepreka za našu revoluciju i naš najveći neprijatelj. Bez obzira ko je na vlasti, priroda te države je takva da se politika prema našoj republici neće nikad menjati - navodi se u saopštenju severnokorejskog predsednika.

U nastavku se navodi da je vojska dobila smernice da nastavi sa razvojem nuklearnih raketa koje bi imale i više punjenja, kao i projektilima koji bi mogli biti ispaljeni ispod vodene površine, ali i špijunskih satelita i podmornica na nuklearni pogon.

Administracija odlazećeg predsednika Trampa je imala dosta blaži odnos prema ovoj državi nego svi njegovi prethodnici. Džo Bajden je, međutim, već imao oštru polemiku sa predsednikom Severne Koreje, nazvavši ga siledžijom (thug), na šta mu je Kim Džong Un odgovorio da ga podseća na besnog psa kojeg treba motkom tući do smrti.

Bajden je izjavio da bi se sastao s njim samo ukoliko bi Severna Koreja uništila svoj nuklearni arsenal, što se po svemu sudeći, neće desiti.

Autor: redportal.rs

#Kim Džong Un

#Severna Koreja

#džo bajden