Nekoliko faktora utiče na pad ekonomije u najrazvijenijoj državi u Evropi

Nemačka privreda će nastaviti da se smanjuje u prva 3 meseca ove godine zbog neizvesne vladine politike, štrajkova i slabe potrošnje i industrijske potražnje, navodi centralna banka zemlje.

Bundesbanka je u svom mesečnom izveštaju navela da će faktori stresa verovatno ostati u prvom tromesečju, dodajući da to znači da bi ekonomski učinak mogao ponovo da padne.

Nemačka ekonomija se smanjila za 0,3 odsto u četvrtom tromesečju i tokom cele 2023. godine, što je čini najlošijom velikom ekonomijom u svetu prošle godine, podseća Fajnenšel tajms.

- Sa drugim uzastopnim padom ekonomske proizvodnje, nemačka privreda biće u tehničkoj recesiji - upozorila je Bundesbanka, ali naglašavaju da ne očekuju recesiju u smislu značajnog, široko zasnovanog i dugotrajnog pada privrednog proizvoda, posebno zato što očekuju da će se potrošnja poboljšati zahvaljujući stabilnom tržištu rada, rastu plata i padu inflacije.

Ekonomisti očekuju da će se nemačka privreda polako oporavljati ove godine, uz pomoć nedavnih pada cena gasa, niže inflacije i nastavka snažnog rasta plata.

Autor: Rt.rs