Severnokorejski lider Kim Jong Un priznao je da su njegovi ekonomski razvojni planovi propali

Severnokorejski lider Kim Jong Un priznao je da su njegovi ekonomski razvojni planovi propali pošto je otvorio prvi nacionalni kongres vladajuće stranke u poslednjih 5 godina, izvestili su u sredu državni mediji.

U uvodnom govoru na kongresu započetom u utorak, Kim je rekao da su "skoro svi sektori daleko od postavljenih ciljeva" prema prethodnom petogodišnjem razvojnom planu utvrđenom na kongresu 2016. godine.

- Trebali bismo dalje promovisati i proširiti pobede i uspehe koje smo postigli po cenu znoja i krvi, i sprečiti ponavljanje bolnih lekcija - rekao je Kim Džong Un.

Kongres radničke partije, jedan od najvećih propagandnih spektakla u Severnoj Koreji, trebalo bi da pomogne Kimu da zabrinutoj naciji pokaže da čvrsto vlada i da podstakne jedinstvo iza svog vođstva i pred COVID-19 i drugih rastućih ekonomskih izazova.

Ali neki posmatrači su skeptični da će scenski vođeni kongres pronaći neka osnovna rešenja za poteškoće Severne Koreje, od kojih mnoge potiču iz decenija lošeg upravljanja i Kimove neprestane potrage za skupim nuklearnim oružjem. Kim održava kongres, koji bi trebalo da traje nekoliko dana, usred možda najtežeg izazova njegove devetogodišnje vladavine i onoga što je nazvao "višestrukim krizama".

Severna Koreja jedna je od najsiromašnijih zemalja Azije. Kongres se sastao u Pjongjangu kako bi utvrdio "novu liniju borbe i strateške i taktičke politike", uz prisustvo hiljada delegata i posmatrača, izvestila je KCNA. U svom govoru, Kim je opisao sadašnje poteškoće sa kojima se suočava njegova vlada kao "najgore ikada" i "bez presedana", preneo je KCNA.

Kim je pozvao na novi petogodišnji plan i pregledao sadašnji status metalne, hemijske, električne i druge ključne industrije Severne Koreje i postavio neodređene zadatke za budući razvoj. Kimu nije prvi put da se iskreno odnosi prema neispravnosti sistema i politike. Prošlog avgusta je priznao ekonomske "nedostatke" izazvane "neočekivanim i neizbežnim izazovima". Takođe prošle godine rekao je da Severnoj Koreji nedostaju savremene medicinske ustanove i da su uslovi za zaštitu od katastrofa u priobalnim oblastima loši.

Malo stručnjaka sumnja u Kimovo držanje moći. Ali produženo zaključavanje povezano sa koronavirusom može dodatno destabilizovati tržište hrane i deviza i otežati egzistenciju u Severnoj Koreji. To bi moglo da umanji Kimov autoritet, kažu neki posmatrači.

Pandemija i tajfuni i poplave prošlog leta - koje su uništile kuće, poljoprivredno zemljište i drugu infrastrukturu širom Severne Koreje - dodatno su naštetile severnokorjeskoj ekonomiji. Posle jednogodišnjeg zatvaranja granice sa Kinom, najvećim trgovinskim partnerom Severne Koreje, obim bilateralne trgovine opao je za oko 80% u prvih 11 meseci prošle godine u odnosu na isti period 2019. godine, rekao je analitičar Song Jaeguk iz Seulskog instituta za ekonomska istraživanja IBK.

Procenjuje se da se BDP Severne Koreje smanjio za 9,3% u 2020. godini, rekao je on. Nakon naglog pada spoljne trgovine, Severna Koreja je zabeležila četvorostruki porast uvezenih prehrambenih proizvoda poput šećera i začina na pijacama, dok je njena fabrička stopa rada pala na najniži nivo otkako je Kim preuzeo vlast zbog nedostatka sirovina, rekla je južnokorejska obaveštajna agencija.

Autor: redportal.rs

#BDP

#Ekonomija

#Kim Džong Un

#Radnička partija

#Severna Koreja