"IDF bi bio previše razvučen u slučaju da pokuša rat na dva fronta"

Prema tajnim procenama DIA (Defense Intelligence Agency) u Vašingtonu IDF (izralska vojska) bi teško uspeo da pobedi u ratu na dva fronta, jednim protiv Hamasa u Gazi i drugim protiv Hezbolaha u Libanu.

IDF je trenutno uključen u razmeni vatre na severu Izraela sa Hezbolahom, čarke traju neprekidno već tri meseca - od samog početka sukoba. Iako su u početku bili vrlo ograničenog opsega, poslednji napad Hezbolaha raketama kao odgovor na ubistvo jednog od svojih vodja u Bejrutu, predstavlja značajnu eskalaciju.

Izraelski premijer Netanjahu je jasno stavio do znanja da je potrebna promena realnosti na severu zemlje i duž cele granice sa Libanom, nagoveštavajući mogućnost vojne reakcije. Uprkos tome američki zvaničnici su ga privatno upozorili da ne otvara drugi front. Kako se navodi u anonimnoj izjavi iz DIA:

Kada bi se odlučio na takav potez, nova procena iz DIA otkriva da bi za Izrael bilo veoma teško da ostvari pobedu u takvim uslovima, jer bi se njegove snage i resursi razvukli do maksimuma u borbi na dva fronta.

Izraelsaka vojska je relativno mala u mirnodopskom periodu i oslanja se na rezerviste da popuni svoje redove tokom ratnog stanja. IDF je mobilisao oko 360.000 rezervista kada je počeo rat sa Hamasom. Pre nekoliko dana počele su da kruže vesti, koje je donekle potvrdio i izraelski zvaničnik, da se očekuje otpuštanje sa dužnosti većeg broja vojnika u skorijem periodu.

Sa druge strane Hezbolah je vrlo otvoren po pitanju svog učešća u konfliktu. Vodja organizacije Hasan Nasrala, izjavio je još u novembru da su njegove snage vezale oko trećinu izraelskih trupa duž granice sa Libanom i da su ih sprečili da budu upereni protiv Gaze. Dodao je i da Hezbolah nastavlja dalje pogranične čarke sa Izraelom jer one izazivaju osećaj anksioznosti, panike i straha kod neprijatelja.

Mnogi američki zvaničnici su iskazali otvorenu strepnju da bi Netanjahu mogao da napadne Hezbolah u želji da tim potezom sačuva svoju političku karijeru. Izraelski premijer je bio sučćen sa masovnim protestima pre početka sukoba, a nakon početka rata je javno kritikovan zbog neuspeha u sprečavanju napada Hamasa 7. oktobra u kome je poginulo 1200 Izraelaca.

Kako se navodi:

Rat punih razmera između Izraela iLibana bi premašio opseg sukoba iz 2006. posebno iz razloga što sada Hezbolah poseduje daleko veći arsenal dalekometnog i preciznog naoružanja.

Vašington se takođe plaši da bi takav konflikt uvukao i Iran u sukob, Hezbolahovog glavnog saveznika, a samim tim i SAD na strani Izraela.

Autor: Redportal.rs